Šta donosi novi pravilnik o dečjim auto-sedištima

Bezbednosna sedišta za decu su podeljena u pet grupa, prema težini deteta.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 31.10.2020.

15:00

Šta donosi novi pravilnik o dečjim auto-sedištima
Foto: Volvo promo - ilustracija

Novi Pravilnik o bezbednosnim sedištima, koji je objavljen u službenom glasniku od 23. oktobra, a stupio na snagu danas, "propisuje način prevoženja dece u bezbednosnom sedištu i uslove koje mora da ispunjava bezbednosno sedište kada se upotrebljava u motornom vozilu".

Prema Pravilniku, bezbednosna sedišta se dele u dve klase:

1) potpuno (integralno) bezbednosno sedište koje se sastoji od elemenata za ograničavanje pokretljivosti tela i koje se može pričvrstiti sopstvenim kaiševima odnosno priključcima tako da čini potpun sistem bezbednog vezivanja deteta;

2) nepotpuno (neintegralno) bezbednosno sedište koje zahteva upotrebu sigurnosnog pojasa vozila u cilju ograničavanja pokretljivosti tela ili sedišta. Pravilnikom je predviđeno da se bezbednosna sedišta, prema težini deteta, razvrstavaju u pet grupa:

1) Grupa 0, namenjena za decu lakšu od 10 kg;

2) Grupa 0+, namenjena za decu lakšu od 13 kg;

3) Grupa I, namenjena za decu težine od 9 do 18 kg;

4) Grupa II, namenjena za decu težine od 15 do 25 kg;

5) Grupa III, namenjena za za decu težine od 22 do 36 kg.

Pored težine, kriterijumi za pravilno korišćenje bezbednosnog dečjeg sedišta su visina i starost deteta. Roditelji su u obavezi da dete niže od 135 cm prevoze vezano u odgovarajućem, homologovanom bezbednosnom sedištu.

Kako se navodi u Pravilniku, bezbednosno sedište mora biti homologovano, odnosno treba da ispunjava tehničke uslove propisane UNECE pravilnicima 44/03 ili 129.
Foto: Renault promo - ilustracija
Svi kaiševi, štitnici od udara i savitljive komponente sa sigurnosnom kopčom bezbednosnog sedišta, koji ograničavaju pokretljivost tela deteta u bezbednosnom sedištu, treba da budu pravilno podešeni i pričvršćeni, u skladu sa uputstvom proizvođača bezbednosnog sedišta.

U slučaju da se pokretljivost tela deteta u bezbednosnom sedištu ograničava korišćenjem sigurnosnog pojasa vozila, sigurnosni pojas vozila se zateže preko kukova, preko ramena i grudi deteta ili preko štitnika od udara ukoliko je on sastavni deo bezbednosnog sedišta. Podsećamo, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina.

Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Deca mlađa od tri godine mogu se prevoziti i na prednjem (suvozačkom) sedištu, ukoliko se voze u bezbednosnom sedištu - korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, i to kada vozilo nema ili je isključen vazdušni jastuk na mestu suvozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: