Vozači iz Srbije od danas bez zelenog kartona u BiH

Građanima Srbije od danas više nije potreban zeleni karton za ulazak motornim vozilima u Bosnu i Hercegovinu, a to isto važi i obrnuto, za vozila sa tablicama BiH koja ulaze u našu zemlju, saopštio je AMSS.

Automobili

Izvor: SN

Ponedeljak, 19.10.2020.

14:45

Vozači iz Srbije od danas bez zelenog kartona u BiH
Foto: B92/NÆ

Za prelazak granice, u oba smera, dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće jeste tablica s registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan.

Bosna i Hercegovina je potpisala Multilateralni garantni sporazum kojim je postala članica tzv. podsistema registarske oznake.

Savet Evrope definisao je 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona.

Srbija je postala član Multilateralnog sporazuma 2012. godine, a time je vlasnicima ili korisnicima automobila srpskih registarskih oznaka omogućeno da bez dodatne dokumantacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji tridest četiri zemlje.

Zeleni karton, podseća AMSS, prepis je polise osiguranja u inostranstvu i obavezan je dokument za Makedoniju, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Albaniju, Tursku, Izrael, Iran, Maroko i Tunis, dok za zemlje Evropske unije i Švajcarsku nije potreban.

Pribavlja se kod osiguravajućeg društva kod kojeg je osigurano vozilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: