Mask: Napravićemo sopstvenu bateriju, najjeftiniji Tesla će koštati 25.000 dolara

Ilon Mask veruje da će njegova kompanija u budućnosti proizvoditi čak 20 miliona električnih vozila godišnje.

Podeli
Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Na manifestaciji Battery Day koja je održana u utorak u okviru Tesline fabrike u Frimontu, Ilon Mask je otkrio da njegova kompanija planira proizvodnju sopstvene pogonske baterije, zahvaljući kojoj će cena najjeftinijeg Tesla električnog automobila biti znatno niža nego sada.

Cilj je da elektroautomobil košta koliko i odgovarajući model sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ako ne i manje.

Prevedeno u dolare, Mask planira da cena najjeftinijeg Tesla automobila u budućnosti iznosi 25.000 dolara. Poređenja radi, trenutno najjeftiniji Model 3 košta nešto ispod 38.000 dolara.

Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Kao rezultat pojeftinjenja automobila na električni pogon očekuje se i sve masovnija prodaja u svetu, a Mask kaže da želi da Tesla u nekom trenutku u budućnosti godišnje proizvodi čak 20 miliona vozila na struju, dok je ovogodišnja projektovana produkcija 500.000 Tesla automobila.

Međutim, prvi čovek Tesle navodi da njegova baterija još nije spremna i da je potrebno raditi na povećanju kapaciteta same baterije i smanjenju troškova, a zatim i organizaciji proizvodnje.

Za sve navedeno, Mask je samom sebi zadao trogodišnji rok, pa ne treba očekivati masovnu proizvodnju Tesla pogonskih baterija pre 2022. godine.

Kada je reč o ceni baterije, prema njegovim rečima, ključno je da ona bude ispod 100 dolara po 1 kWh.

Inače, u skladu sa merama koje se sprovode zbog epidemije koronavirusa, manifestacija Battery Day je održana na otvorenom - na parkingu kompanije, a publika je sedela u parkiranim Tesla automobilima i slušala Ilona Maska koji je govorio sa bine.

Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

strana 1 od 57 idi na stranu