Evropska premijera unapređene Lexusove luksuzne limuzine FOTO

Restilizovani Lexus LS počeće da se prodaje u Evropi krajem godine.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

12:30

Evropska premijera unapređene Lexusove luksuzne limuzine FOTO
Foto: Lexus promo

Lexus je ovog leta osvežio petu generaciju svoje najluksuznije limuzine koja se za primat na tržištu takmiči sa modelima kao što je Mercedes S klase.

Osim manjih stilskih promena na spoljašnjosti i u enterijeru vozila, Lexus je unapredio komfor u vožnji i poboljšao zvučnu izolaciju putničke kabine.

LS za 2021. ima restilizovane farove sa nešto drugačijim LED dnevnim svetlima, kao i preoblikovan branik. Promene su pozadi gotovo neprimetne, a jedna od novina na redizajniranom modelu su i nove 20-inčne alu felne za F Sport verziji.
Foto: Lexus promo
Takođe, performanse benzinskog V6 motora s tvin-turbo punjačima, kojim je opremljen LS 500 za istočnoevropska tržišta, poboljšane su izmenjenim vremenom promena brzina automatskog menjača sa 10 stepeni prenosa, kažu u Lexusu.

Unapređena kontrola ubrizgavanja goriva, kao i novi oblik vrha klipova obezbeđuju bogatu smešu goriva i vazduha oko svećice, čime se smanjuje nivo buke, posebno kada je motor hladan.
Foto: Lexus promo
Najbolji mogući komfor u vožnji oduvek je bio neizostavan kvalitet modela LS, da bi, kao poslednje izmene, Lexus obratio pažnju i na karakteristike pneumatika, zatim prilagodljivi sistem ogibljenja (Adaptive Variable Suspension - AVS), anti-rol ojačanja, kao i na konstrukciju sedišta.

Kada je reč o pneumaticima, smanjena je vertikalna krutost bočnih površina, što omogućava komforniju vožnju, bez uticaja na ponašanje run-flat pneumatika.
Foto: Lexus promo
Lexus je dosta pažnje posvetio razvoju potpuno automatizovanog sistema parkiranja pod nazivom Advanced Park, koji se po prvi put primenjuje na osveženom modelu LS.

Ujedno, to je prvi Lexusov sistem te vrste, i prvi u klasi luksuznih automobile uopšte, koji ima mogućnost memorisanja, odnosno da beleži i pamti mesta koje vozač često koristi, čineći parkiranje još lakšim.

Sistem ide i dalje od prethodnih Lexusovih tehnologija pomoći pri parkiranju, nadgledajući upravljanje, položaj papučice gasa, kočnice i menjača, da bi sigurno i pouzdano izvršio sve potrebne radnje.
Foto: Lexus promo
Sistem je ujedno i brz – vreme koje je potrebno za manevrisanje prilikom parkiranja je kraće nego kod sistema drugih automobila, tvrde u japanskom proizvođaču.

Pošto uoči parking mesto, vozač aktivira sistem koji onda koristi ultrazvučne talase i panoramsku kameru kako bi se dobio pregled okoline u opsegu od 360 stepeni, sa svim eventualnim preprekama.

Sistem automatski proračunava najbolji i najsigurniji manevar za uparkiravanje, ograničavajući brzinu vozila ukoliko je prostor uzak, a funkcioniše bez obzira da li je parking mesto obeleženo linijama, pa čak i ako nema susednih automobila.
Foto: Lexus promo
Lexus LS za 2021. koristi nove tehnologije kako bi podigao nivo bezbednosti i pomoći vozaču.

Od modela Lexus RX preuzeto je rešenje svetala pod nazivom BladeScan, koje pomoću brzorotirajućeg ogledala odbija svetlo sa LED lampi, kako bi se dobilo ujednačeno i pravilno osvetljenje u širem pojasu nego što pružaju standardni LED sistemi.

Ugrađen je takođe novi digitalni retrovizor, koji prikazuje vernu sliku sa zadnje parking kamere. To znači da pogled nije zaklonjen naslonima za glavu ili putnicima, a pregled je bolji i noću ili u vožnji po vremenskim uslovima s puno padavina.

Vozač može preći sa standardnog ogledala na digitalni prikaz i podesiti osvetljenost slike, uz podešavanje veličine slike u svim pravcima, koristeći komande smeštene na donjem delu.
Foto: Lexus promo
Dodatna unapređenja obuhvataju upozorenje na pešake u krugu od 360 stepeni koje pruža panoramski monitor, kao i novo rešenje zatezanja pojaseva uz pomoć motora (kao dodatak predzatezačima) koji se aktivira kada sistem upozorenja na mogući sudar (Pre-Collision System) detektuje naglo kočenje zbog neizbežnog udara.

Osveženi Lexus LS stiže u evropske prodajne salone do kraja 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: