"Pomoćni vozač" u autonomnom vozilu koje je pregazilo ženu optužen za ubistvo, ali ko je kriv?

Rafaela Vaskez, koja je kao rezervni "vozač" sedela za volanom samovozećeg testnog Uber automobila kada je to vozilo marta 2018. udarilo i ubilo ženu u Arizoni, odgovaraće za ubistvo iz nehata, saopštili su u utorak u tužilaštvu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

12:15

Foto: Uber

Rafaela Vaskez (46), izjasnila se u utorak da nije kriva nakon što je 27. avgusta optužena za smrt Ilejn Hercberg, navodi se u sudskim spisima.

Vaskez će na slobodi dočekati početak suđenja zakazanog za februar 2021, prenosi Rojters.

Podsećamo, Ilejn Herzberg je umrla nakon što je udarena dok je po mraku prelazila preko ulice biciklom, van pešačkog prelaza.

Prva zvanično zabeležena smrt u nesreći u kojoj je učestvovao jedan samovozeći automobil otvorila je značajna bezbednosna pitanja, ali izazvala i zabrinutost javnosti i pokrenula pitanje pravne odgovornosti za udes.

Uber je nakon podizanja optužnice odbio da komentariše čitav slučaj, dok advokat Vaskezove nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.
Foto: Uber
U izveštaju lokalne policije navodi se da je Vaskez u vreme nesreće više puta gledala dole umesto da prati dešavanja na putu, što je bio njen zadatak.

Naime, ona je bila neka vrsta rezervnog vozača koji je dužan da sa vozačkog mesta prati kretanje autonomnog test vozila, u ovom slučaju to je bio Volvo XC90 opremljen samovozećom tehnologijom koju je ugradio Uber.

Njen zadatak je bio da reaguje u slučaju neke nepredviđene situacije ili opasnosti i preuzme komande vozila.

Inače, tužioci su u martu 2019. rekli da Uber nije krivično odgovoran za udes, što je zanimljivo u svetlu budućeg razvoja i testiranja autonomnih vozila i eventualnih pravnih konsekvenci.

"Kada vozač sedne za volan automobila, on je odgovoran za bezbedno upravljanje tim vozilom", naveli su tada u tužilaštvu.

Policija je prethodno, nakon izvršenog uviđaja, izjavila da je nesreća mogla da se "u potpunosti izbegne" i da je Vaskez u trenutku udesa gledala TV program "The Voice".

Tim povodom, objavljen je i snimak nesreće i trenutak neposredno pre udara vozila u Ilejn Herzberg, kao i snimak koji prikazuje Vaskezovu u momentu udesa.

Upozoravamo da je video uznemirujućeg sadržaja! Američki Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) je u novembru 2019. okrivio Vaskezovu zbog toga što nije reagovala da spreči nesreću, ali i Uber zbog neadovoljne bezbednosti i loših odluka u fazi razvoja i testiranja autonomnog vozila te kompanije.

Uber je doneo niz pogrešnih odluka koje su doprinele uzroku nesreće, naveo je NTSB.

Naime, softver u modifikovanom vozilu Volvo XC90 nije pravilno identifikovao Ilejn Hercberg kao pešaka. Osim toga, Uber je deaktivirao fabričke Volvo sisteme automatskog kočenja u slučaju opasnosti, oslanjajući se umesto njih na "rezervnog vozača", odnosno u ovom slučaju na Vaskezovu.

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja tada su tvrdili da je "moguće da do udesa uopšte ne bi došlo da je fabrički Volvo sistem bio aktiviran".

"Mislim da bi, da je bila uključena, tehnologija koju poseduje Volvo XC90, sprečila nesreću i sačuvala život pešaka", izjavio je Dejvid Zabi iz IIHS-a za Automotive News.

"Ako neko, kao što je to Uber, želi da razvija tehnologiju koja zaista treba da učini naše puteve bezbednijim, onda najpre treba da se uveri da koristi najbolje sisteme za izbegavanje sudara koji su dostupni", dodao je on aludirajući na to da Volvo sistem nije bio aktivan tokom test vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: