Radikalno drugačiji: Stigao je novi Hyundai Tucson FOTO/VIDEO

Novu generaciju korejskog kompaktnog SUV-a karakteriše revolucionaran dizajn.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2020.

12:00

Radikalno drugačiji: Stigao je novi Hyundai Tucson FOTO/VIDEO
Foto: Hyundai promo

Hyundai je objavio fotografije i tehničke detalja novog Tucsona koji se već na prvi pogled znatno razlikuje od aktuelne verzije ovog modela.

"Tizer" fotografije su nas pripremile na radikalno dugačiji dizajn, koji je sada zablistao u punom sjaju.
Foto: Hyundai promo
Korejski proizvođač se odlučio za revolucionarnu stilsku intervenciju na Tucsonu, koja će izazvati podeljene reakcije ljubitelja automobila - u svakom slučaju, neće ih ostaviti ravnodušnim.

Prednji deo automobila krasi specifična maska u koju su skladno uklopljene LED svetlosne grupe, tako da zajedno čine jedinstvenu celinu.

Ovakvo rešenje izgleda moderno i futuristički, pa će Tucson na ulici privlačiti pažnju prolaznika.
Foto: Hyundai promo
Bokovi automobila takođe izgledaju neuobičajeno, sa oštrim ivicama i mnoštvom izlomljenih linija.

Zadnji deo je stilski manje radikalan, ali se uklapa u novi dizajnerski koncept korejske kompanije.
Foto: Hyundai promo
Pogled u unutrašnjost otkriva da su se dizajneri i ovde potrudili da unesu novine, a opšti utisak je da je Tucson sada znatno luksuzniji, barem na promo fotografijama na kojima je prikazana verzija sa bogatom opremom.

Na komandnoj tabli očekivano dominira veliki ekran multimedijalnog sistema, dijagonale 10,25 inča, dok je instument tabla takođe digitalizovana, ali sa opcijom prikaza analognih satova brzinomera i obrtomera.

Hyundai je na minimu smanjio prisustvo fizičkih dugmića, pa su i komande klima-uređaja osetljive na dodir.
Foto: Hyundai promo
Novi Tucson ima dimenzije 4.500/1.865/1.650 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.680 mm. U prevodu, automobil je nešto duži, širi i viši od prethodnika, a veći je i razmak između osovina (+10 mm).

Porasla je i zapremina prtljažnika, pa u zavisnosti od pogona gepek ima od 546 do 620 litara (sa uspravljenim zadnjim sedištima), dok se prtljažni prostor obaranjem zadnjih naslona može povećati na 1.725-1.799 litara.
Foto: Hyundai promo
Što se tiče motorizacije, ona je veoma raznovrsna i obuhvata benzince, dizelaše, "blage" hibride, kao i klasičnu hibridnu ali i plug-in hibridnu varijantu.

Benzinsku opciju zastupa 1.6 T-GDI sa 150 KS i 6-brzinskim manuelnim menjačem, a kupci će moći da naruče verziju sa prednjim ili pogonom na sva 4 točka.

Dizelaš je 1.6 CRDi sa 115 "konja", isključivo prednjim pogonom i takođe 6-brzinskim manuelcem.
Foto: Hyundai promo
Pored njih, tu su i tri 48-voltna "blaga" hibrida, dva sa benzinskim i jedan sa dizel motorom, a najjači raspolaže sa 180 KS, dok se, u zavisnosti od verzije, snaga prenosi na prednje ili sva 4 točka pomoću 6-brzinskog manuelnog ili 7-stepenog automatizovanog menjača sa duplim kvačilom.

Klasičan hibrid je zasnovan na 1.6 T-GDI benzincu kome pomaže elektromotor od 60 KS (44,2 kW), dok je litijum-jonska baterija kapaciteta 1,49 kWh. Menjač je automatski sa 6 stepeni prenosa.

Ukupna snaga hibridnog sistema je 230 KS, a maksimalni obrtni moment 350 Nm. Kupci mogu da biraju između opcije sa prednjim pogonom i pogonom na sve točkove.
Foto: Hyundai promo
Hyundai je najavio i plug-in hibrid, u čijem je srcu takođe 1.6 T-GDI, ali za sada nije objavio više detalja o ovoj verziji.

Kao i njegov prethodnik, i novi Tucson će se izrađivati u fabrici Nošovice u Češkoj Republici, a u prodajne salone stiže do kraja godine.

Plug-in hibrid i verzija sa N-Line opremom planirani su za početak 2021.

U nastavku možete pogledati promotivne video snimke novog Tucsona:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: