EU pooštrava propise o emisiji CO2 – želi da ih prepolovi do 2030.

Prema novim najvama Evropske komisije, emisije ugljen-dioksida automobila po kilometru morale bi u proseku biti smanjene za 50 odsto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 procenata kako je prethodno planirano.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Ponedeljak, 14.09.2020.

13:00

EU pooštrava propise o emisiji CO2 – želi da ih prepolovi do 2030.
Foto: B92/NÆ

To znači da bi u narednoj deceniji na puteve trebalo da stigne mnogo više plug-in hibirda i električnih automobila, koji emituju malo ili nimalo CO2 u vožnji.

Ipak, sigurno je da će EU pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sumnja da ih vozači uopšte ne pune strujom te da ih koriste uglavnom kao klasične hibirde i da emituju mnogo više CO2 u stvarnim uslovima, saznaje Zidojče cajtung.

Teško je očekivati da će proizvođači automobila učiniti svoje motore sa unutrašnjim sagorevanjem još efikasnijima (i da će emitovati još manje CO2) – neke granice nemoguće je dodatno spustiti, prenosi Automobili.ba.

Ove mere promeniće sliku u prodajnim salonima automobila, u kojima će biti sve manje benzinaca i dizelaša, ali pred pravim izazovom će se naći i velike industrijske sile poput Nemačke.

Veliki broj dobavljača povezanih sa auto-industrijom živi od prodaje delova za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Zato se uz ekspanziju električnih automobila očekuje i veliki pad zaposlenih u auto-industriji, jer, između ostalog, električni automobili imaju mnogo manje delova od konvencionalnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: