Električni Volkswagen na testu nadmašio deklarisanu autonomiju: 531 km sa punim baterijama!

Volkswagen ID.3 je uspeo da pređe 111 km više nego što je navedeno u zvaničnim podacima zasnovanim na WLTP mernom standardu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2020.

13:00

Električni Volkswagen na testu nadmašio deklarisanu autonomiju: 531 km sa punim baterijama!
Foto: VW promo

Jedna od najvažnijih karakteristika svakog električnog automobila je podatak od njegovom maksimalnom radijusu kretanja.

S obzirom da punjenje baterija i dalje traje znatno duže nego sipanje goriva u rezervoar, a ni infrastruktura punjača još nije dovoljno razvijena, svako poboljšanje autonomije u vožnji električnih vozila je značajno za njihov tržišni uspeh.

Toga su svesni i u Volkswagenu, pa su organizovali test vožnju novog električnog modela ID.3 od nemačkog grada Cvikau, do Šafhauzena u Švajcarskoj.
Foto: VW promo
Rezultati su bili više nego zadovoljavajući, s obzirom da je rutu od 531 km ID.3 prešao sa jednim punjenjem baterija.

Time je nadmašena zvanična autonomija ovog modela za 111 km. Naime, prema realističnom WLTP mernom standardu, VW ID.3 sa baterijom od 58 kWh može da pređe 420 km sa jednim punjenjem.

Iz Volkswagena navode da je putovanje trajalo oko 9 sati i da je 44% rute automobil vožen po auto-putu, dok se na preostalih 56% kretao lokalnim, manje prometnim saobraćajnicama. Prosečna brzina tokom testa je iznosila 56 km/h.
Foto: VW promo
Volkswagen ID.3 počeo je da se prodaje u Nemačkoj ovog leta, a verzija sa testa košta 38.986 evra. Za pogon koristi elektromotor od 204 KS (150 kW) i 310 Nm.

Prema fabričkim podacima, ovaj ID.3 od 0 do 100 km/h stiže za 7,3 s, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h.

Osim pomenute verzije, dostupna je i bazična sa manjom baterijom, kao i skuplja sa baterijom od 77 kWh i autonomijom od 550 km, mereno takođe prema WLTP standardu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: