Jaguar E-type 60 Collection FOTO

Britanski Jaguar Classic će proizvesti šest podudarnih parova modela 3,8 E-type kako bi proslavio 60. godišnjicu ovog, po mnogima, najlepšeg sportskog automobila u istoriji. U martu 2021. Jaguar će proslaviti 60 godina ikoničnog E-type-a s posebnim izdanjem E-type 60 Collection.

Automobili

Izvor: SN

Četvrtak, 13.08.2020.

14:00

Jaguar E-type 60 Collection FOTO
Photo: Jaguar

Specifikacija E-type 60 Collection izdanja sadrži prigodne detalje i ekskluzivne boje, odajući počast najstarijim i najpoznatijim primercima: '9600 KS' i '77 RW ', koji su igrali ključne uloge u predstavljanju automobila na njegovoj svetskoj premijeri u martu 1961. u Ženevi u Švajcarskoj. Budući srećnici mogu da ih naručie već sada.

Sivi Opalescent Gunmetal 3,8 litarski coupé s fiksnim krovom s registarskom oznakom '9600 KS' je bio jedan od prva dva E-type-a predstavljena posebno pozvanim gostima na Parc des Eaux Vives. Noć pre lansiranja, menadžer za odnose s javnošću Bob Berry se dovezao 'flat out' (gas do daske) u Švajcarsku iz Koventrija, upriličivši tamo demonstracijske vožnje.

Izvanredne reakcije na E-type su rezultirale navalom na demonstracijske vožnje s Berryjem, pa je legendarnom Jaguarovom test vozaču i razvojnom inženjeru Normanu Dewisu rečeno da 'prekine sve' i preko noći doveze iz Koventrija u Ženevu drugi primerak E-type-a British Racing Green 3,8 litarski roadster '77 RW '.

Oba automobila su korišćena i za medijske testove na putu, koji su dokazali senzacionalne performanse automobila, uključujući njegovu maksimalnu brzinu od 240 km/h (150 milja/sat), a njegove linije bile su podudarne s linijama mlaznih letelica koje je u tunelu doradio aerodinamičar Malcolm Sayer.

Svaki E-type 60 Collection primerak koji će tim napraviti u Jaguarovom Classic Works pogonu u Warwickshireu biće postojeći 3,8 litarski E-type iz 1960. godine, potpuno obnovljen prema ekskluzivnim specifikacijama za 60-godišnjicu.

Svaki par E-type 60 kolekcije uključivaće jedan coupé sive boje Flat Out Grey '9600 KS' i jedan roadster zelene boje Drop Everything Green '77 RW', s jedinstvenim nijansama boja rezervisanim isključivo za ove automobile. Svako izdanje E-tipa 60 sadrži niz prigodnih dizajnerskih detalja za 60. godišnjicu stvorenih u saradnji s Jaguarovim direktorom dizajna Julianom Thomsonom.

Sinonim evolucionarnog duha vremena 'swinging šezdesetih', E-type modeli bili su u vlasništvu slavnih osoba, uključujući Stevea McQueena, Brigitte Bardot, Franka Sinatru, Georgea Harrisona, Tonyja Curtisa i Britt Ekland. Zahvaljujući lepoti svojih skulpturalnih oblika, funkcionalnosti i uticaju na dizajn, E-type je tek treći automobil koji se 1996. pridružio dizajnerskoj kolekciji Muzeja moderne umetnosti.

'Jaguar E-type je prava ikona, senzacionalan danas kao i u trenutku kada je bio predstavljen 1961. godine. Jaguar E-type je svedočanstvo naprednog dizajna i inženjeringa u kojem se i dalje može uživati i diviti mu se strastveno gotovo 60 godina. Kolekcija E-type 60 je trajna počast obožavaocima E-typea-a, odajući počast nasleđu automobila i dostignućima tima koji ga je stvorio - od kojih mnogi danas imaju potomke koji rade za Jaguar Classic, stručno obnavljajući, održavajući i uživajući u budućnosti za generacije koje dolaze.' rekao je Dan Pink, direktor Jaguar Calssic-a.

Inače, Jaguar Classic je prvi svetski izvor originalnih delova i usluga vlasnika za E-type, od pregleda i simpatičnih nadogradnji do vraćanja stručno odabranih primeraka do 'Reborn' (iznova rođene) specifikacije, pažljivim vraćanjem kao u novo stanje.

Jaguar za sada nije objavio cenu nijednog od oba modela iz kolekcije E-type 60 Collection, ali očekuje se da će koštati puno više od 150.000 funti svaki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: