Svi prave stanice za punjenje, a Nissan stanice za pražnjenje

Sve je više stanica za punjenje električnih automobila u svetu, pa je samim tim porasla i potražnja za takvom vrstom vozila.

SN
Podeli
Photo: Nissan
Photo: Nissan

Japanski proizvođač automobila Nissan odlučio je da umesto stanice za punjenje napravi stanicu za pražnjenje električnih automobila.

I pre nego što pomislite da su u Nissanu poludeli, valja znati da su dobili "Da" od japanske vlade, a evo o čemu se tu zapravo radi.

Nissanovi električni automobili, pre svega Nissan Leaf, mogli bi da postanu hitni izvori električne energije u slučaju katastrofe. Zato je japanska vlada potpisala ugovor sa Nissanom da u slučaju katastrofe vlasnici Nissan Leafa dođu do stanice za pražnjenje i "doniraju" deo svoje električne energije.

Zasad je stanica za pražnjenje postavljena u blizini Nissanovog paviljona u Jokohami i vlasnici Leafa svojom strujom zapravo plaćaju parkiranje.

Iz Nissana ističu kako im nije cilj da u potpunosti isprazne baterije svojih automobila i tako onemoguće vozačima siguran povratak kući, već da uzimaju samo mali deo energije, koristeći tehnologiju Energy Storage.

U Nissanu vode računa i o starim baterijama koje više nisu dovoljno snažne za automobile, ali još nisu za bacanje. Takve baterije preuređuju se i postavljaju kao baterijske svetiljke koje potom osvetljuju ulice.

strana 1 od 58 idi na stranu