Cadillac predstavio prvi električni SUV FOTO/VIDEO

Američki proizvođač luksuznih automobila objavio je fotografije koncepta Lyriq kao najavu budućeg serijskog SUV modela na struju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.08.2020.

12:30

Cadillac predstavio prvi električni SUV FOTO/VIDEO
Foto: Cadillac promo

Kada je pre desetak godina Tesla najavio svoju prvu električnu luksuznu limuzinu, veliki tradicionalni proizvođači automobila nisu tome pridavali previše značaja.

U međuvremenu, trendovi su se promenili, pa sada i premijum brendovi, poput Mercedesa, Jaguara, Audija i BMW-a, u svom portfoliju imaju bar po jedan produkcijski električni automobil.
Foto: Cadillac promo
Cadillac možda kasni za evropskom konkurencijom u tom smislu, ali će konceptom Lyriq i budućim produkcijskim SUV modelom na struju pokušati da nadoknadi zaostatak.

Cadillac Lyriq je prvi automobil General Motorsa koji je postavljen na novu, modularni mehaničku platformu namenjenu električnim vozilima.

Za skladištenje električne energije su upotrebljene takođe General Motors baterije kapaciteta od 100 kWh, koje obezbeđuju autonomiju od oko 480 km, dok je automobil moguće dopuniti na brzim punjačima snage preko 150 kW.

Pogledajte video: Cadillac je saopštio da će budući serijski Lyriq biti dostupan kako sa standardnim zadnjim pogonom, tako i sa pogonom na sva 4 točka, što znači da će u ponudi biti verzije sa jednim i dva elektromotora.

Baterijske ćelije se nalaze u podu vozila i obezbeđuju gotovo idealnu raspodelu mase po osovinama od skoro 50:50.
Foto: Cadillac promo
Američki proizvođač za sada nije objavio detalje o snazi elektromotora koji će pokretati ovaj automobil.

Kako kažu, koncept koji je imao premijeru u četvrtak je pretprodukcijski prototip koji je oko 85% završen, pa se očekuju manje izmene kada je reč o serijskom modelu planiranom za 2022. godinu.
Foto: Cadillac promo
Poseban kuriozitet u vezi sa konceptom Lyriq je njegov ogromni digitalni ekran dijagonale 33 inča, koji zauzima dve trećine komandne table.
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: