Poljska se budi: Stižu dva moderna električna automobila FOTO/VIDEO

Brend Izera iz Poljske predstavio je koncepte električnog hečbeka i SUV-a koji će se naći u prodaji 2023. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

13:00

Poljska se budi: Stižu dva moderna električna automobila FOTO/VIDEO
Foto: Izera promo

Iako je Poljska veliki proizvođač automobila, u pitanju su fabrike stranih kompanija, pa vest da će se u toj zemlji izrađivati vozila domaće marke predstavlja pravo osveženje.

Reč je o startap kompaniji ElectroMobility Poland, koju čine četiri privredna subjekta iz ove zemlje, a podržala ju je i država.

Tako je nastao brend Izera, koji je dobio ime po planini u jugozapadnoj Poljskoj.
Foto: Izera promo
Nedavno je Izera predstavila dva prototipa budućih produkcijskih modela na struju - hečbek fabričke oznake T100 i SUV Z100.

Plan je da ova dva vozila uđu u serijsku proizvodnju 2023. godine. Oba automobila imaju moderan dizajn, a u poljskoj kompaniji kažu da će do stotke ubrzavati za manje od 8 sekundi i imati autonomiju u vožnji do 400 km.

Kupci će moći da biraju između dve veličine baterije, a osim na kućnim punjačima, automobili će moći da se dopune električnom energijom i na brzim punjačima.
Foto: Izera promo
Što se tiče mehanike, Izera pregovara sa nemačkom kompanijom EDAG Engineering koja bi trebalo da bude zadužena za mehaničku platformu.

Još jedan važan partner u realizaciji ovog projekta je italijanski dizajnerski studio Torino Design, koji je zadužen za vizuelni identitet automobila.
Foto: Izera promo
Ako vas ovaj poljski SUV podseća na neki postojeći model, to je zato što je kao konsultant angažovan Tadeuš Jelec, dugodogišnji dizajner Jaguara koji je radio na modelima F-Pace i I-Pace.

Inicijatori projekta žele da njihovi automobili ne budu previše luksuzni i skupi, kako bi bili pristupačni kupcima u Poljskoj, što je - sudeći prema izgledu prototipova, a kada se uzmu u obzir i cene današnjih električnih modela - pomalo kontradiktorno.
Foto: Izera promo
Foto: Izera promo
Foto: Izera promo
Foto: Izera promo
Foto: Izera promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: