Britanci bi da prave kopiju Land Rovera u fabrici u kojoj se proizvodi Smart

Kompanija Ineos Automotive, koja je nedavno predstavila svoju verziju starog Defendera, bacila je oko na Daimlerov pogon u Francuskoj.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2020.

11:45

Britanci bi da prave kopiju Land Rovera u fabrici u kojoj se proizvodi Smart
Ineos Grenadier (Foto: Ineos Automotive promo)

Reč je o fabrici u kojoj je Daimler proizvodio model Smart ForTwo u SUS i električnoj verziji, a koju nemačka kompanija želi da proda u okviru plana restrukturiranja svog proizvodnog sistema.

Britanski Ineos Automotive je saopštio da namerava da u istom pogonu, ukoliko postigne dogovor o njegovoj kupovini, izrađuje terenski model Grenadier.

Iza ove kompanije stoji milijarder Džim Retklif, koji je prvobitno najavio da će novi terenac izrađivati u Velsu i da planira da uposli 500 ljudi. U Velsu bi se, prema ovoj najavi, sklapala vozila, dok bi se šasija i delovi karoserije izrađivali u Portugaliji.

Ukoliko Ineos kupi Daimlerovu fabriku u Franuskoj, kompletna proizvodnja bi se obavljala u njoj, umesto u dva pomenuta pogona.
Ineos Grenadier (Foto: Ineos Automotive promo)
Grenadier je inače vozilo slično klasičnom Land Roveru Defender, koje treba da nastavi tradiciju ovog čuvenog britanskog terenca.

Sličnost između dva modela je očigledna, a već na prvi pogled se vidi da je u pitanju pravi terenski automobil, što potvrđuje i njegova mehanika.

Naime, Grenadier je postavljen na klasičnu šasiju i ogibljenje koje je napravila specijalizovana austrijska firma Magna Steyr.

BMW je zadužen za pogonski agregat, pa će se ispod haube naći njegov 6-cilindarski 3.0 turbopunjeni motor uparen sa ZF osmobrzinskim automatikom. Specifikacije pogonske grupe za sada nisu objavljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: