Ford i Volkswagen potpisali sporazum

Nemački i američki proizvođač se nadaju da će ovaj savez da donese mnogo dobrih stvari.

SN
Podeli
Photo by Spencer Platt/Getty Images
Photo by Spencer Platt/Getty Images

Nakon što su pre gotovo godinu dana najavili svoju buduću saradnju, dva velika proizvođača su 10. juna potpisala ugovor o zajedničkom razvoju lakih teretnjaka, električnih vozila i automatizovane vožnje

Ford Motor Company i Volkswagen AG su potpisali sporazum kojim se potvrđuje njihov prošle godine najavljeni globalni savez, a kako bi se zadovoljile brzorastuće potrebe njihovih kupaca u Evropi i drugim regionima, pogotovo kada je reč o pickupovima, lakim komercijalnim i električnim vozilima.

Kompanije očekuju da će savez poboljšati vlasnička iskustva sadašnjih i budućih kupaca bržim inoviranjem ponude vozila, uključivanjem relevantnih novih tehnologija, pružanjem veće korisnosti i više izbora modela. Predviđaju kontinuirani rast potražnje za komercijalnim vozilima, jednako kao i za električnim vozilima visokih performansi, koja bi dala dodatnu vrednost pojedinačnim portfeljima njihovih proizvoda.

Nova automobilska alijansa će proizvoditi pickup srednje veličine koji će konstruisati i proizvesti Ford, a u prodaju će od 2022. godine i kao Volkswagen Amarok, u okviru firme Volkswagen Komercijalna Vozila.

Obe kompanije će već 2021. godine dodatno ojačati poslovanje svojih odeljenja lakih komercijalnih vozila gradskim dostavnim kombijem baziranim na najnovijem modelu Caddyja, koji je razvio i proizveo Volkswagen Komercijalna Vozila a kasnije i teretnim kombijem od jedne tone, proizvodom Forda. Pored toga, plan je i da u Evropu do 2023. dovezu visoko diferencirano Fordovo električno vozilo, napravljeno na Volkswagenovoj platformi Modular Electric Drive (MEB), a koje će proširiti Fordovu ponudu vozila s nultom emisijom na Starom kontinentu.

Kako bi smanjio visoke troškove razvoja električnih automobila, Volkswagen svoju MEB tehnološku platformu nudi i drugim proizvođačima automobila. “Što više automobila bude bazirano na platformi, biće jeftiniji”, rekao Herbert Diess, predsednik Upravnog odbora Volkswagen koncerna. Ovo je važan preduslov da se električna mobilnost učini dostižnom za mase. Tokom životnih ciklusa dogovorenih proizvoda, dve kompanije očekuju da će ukupno proizvesti do 8 miliona pickupova i kombija. Tokom nekoliko godina počevši od 2023., Ford planira da isporuči 600.000 električnih vozila postavljenih na platformu MEB. Ford će ga dizajnirati i proizvoditi u Kölnu-Merkenichu, i njime proširiti ponudu električnih modela, koju sledeće godine otvaraju Mustangom Mach-E.

I to nije sve, obe firme će raditi s Argo AI na stvaranju veoma sposobnih autonomnih vozila koja se baziraju na tehnologiji kompanije iz Pitsburga. Prošlog nedelje Volkswagen je izvršio svoje ranije najavljeno ulaganje u Argo AI, u kojoj je Ford već imao vlasnički udeo i razvojni interes. Time potvrđuju da ovakvi savezi mogu pomoći u razvoju naprednih tehnologija koje zahtevaju mnogo vremena i resursa. Sistem samostalne vožnje firme Argo AI prvi je s komercijalnim planovima za implementaciju i u Evropi i SAD-u. Globalni domet Forda i Volkswagena daće njihovoj platformi najveći geografski potencijal razvoja od bilo koje tehnologije autonomne vožnje do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu