Nove oznake na gumama obavezne i za kamione

Nove oznake na pneumaticima biće obavezne za sva vozila.

SN
Podeli
Photo by Bobbie DeHerrera/Getty Images
Photo by Bobbie DeHerrera/Getty Images

Nove oznake na gumama će se od maja 2021. godine preciznije obeležavati, biše vidljivije i potrošačima će pružati više informacija, a to će omogućiti izbor energetski efikasnijih modela.

Ono što je posebno važno, nove oznake postaće obavezne i za teška teretna vozila koje trenutno nisu obuhvaćena takvim propisima.

U obzir će se uzimati parametri kakvi do sada nisu bili uzimani, a radi se o efikasnoj potrošnji goriva, prijanjanju mokroj podlozi i nivou buke kako bi kupci mogli da izaberu sigurnije, ekonomičnije i tiše.

Pneumatici, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine 20-30% potrošnje goriva vozila.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, novi sistem može pomoći u smanjenju emisija CO2 u vrednosti od 10 miliona tona godišnje.

U skladu sa objavom EU, od maja 2021. godine oznake na gumama obuhvataće informacije o uticaju guma na potrošnju goriva (otpor kotrljanja) na lestvici od A (manja potrošnja) do B, C, D do E (veća potrošnja). Trenutna lestvica kreće se od A do G.

Slično tome, kada je u pitanju prianjanje na mokroj podlozi, gume će biti ocenjivane na lestvici od A (više prianjanja) do E (manje prianjanja) – trenutna lestvica ide od A do G. Prosečna vrednost spoljne buke koju guma proizvodi tokom vožnje takođe će biti promenjena.

Oznake će takođe sadržavati simbole koji označavaju prianjanje na snežnim i ledenim putevima, a biće promenjen i dizajn oznaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu