Hyundai slavi SUV jubilej: Dve decenije modela Santa Fe FOTO

Za proteklih dvadeset godina izmenjale su se četiri generacije ovog vozila.

Podeli
Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Hyundai je prvu generaciju modela Santa Fe predstavio 2000. godine, čime je kompanija zakoračila na globalno SUV tržište, da bi u toku naredne dve decenije ovaj model postao perjanica ovog auto-brenda.

Santa Fe je i najduže zastupljen Hyundai model u Evropi. U svojoj poslednjoj, četvrtoj generaciji, doživeo je značajnu evoluciju u dizajnu, bezbednosti i tehnologiji.

Ovog leta, Hyundai će predstaviti unapređenu verziju aktuelne, četvrte generacije, sa novim elektrificiranim pogonskim sklopovima i određenim dizajnerskim promenama.

Santa Fe - četiri generacije (Foto: Hyundai promo)
Santa Fe - četiri generacije (Foto: Hyundai promo)

Ubrzo nakon lansiranja pre dve decenije, Santa Fe je postao jedan od najpopularnijih Hyundai modela.

Ime je dobio po gradu na jugozapadu Sjedinjenih Država. Bio je to prvi SUV korejske kompanije i igrao je važnu ulogu u pozicioniranju brenda u ovom segmentu.

Neuobičajeno za ostale Hyundai modele, Santa Fe je imao svoj logotip sa imenom modela i suncem, dok je kasnije ime preneto na buduće generacije, nastavljajući tako ovo nasleđe.

Tokom proteklih 20 godina Hyundai je prodao više od 5.260.000 primeraka modela Santa Fe u svetu.

Prva generacija (2000-2006.)

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Santa Fe prve generacije odlikovao se robusnim, ali rafiniranim izgledom i većim dimenzijama od mnogih svojih rivala u segmentu, sa naglaskom na upotrebnoj vrednost u vožnji izvan puteva.

Tri godine nakon lansiranja, motori postali jači, a pogon na sva četiri točka kompjuterski kontrolisan.

Druga generacija (2006-2012.)

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

U drugoj generaciji pojavio se novi 2.2-litarski dizel motor i 2.7-litarski V6 benzinac. Osnaženi Santa Fe pružao je značajno unapređeno upravljanje i širok raspon voznih karakteristika za različite vremenske uslove.

Poštujući zahteve kupaca za što bezbednijim vozilom, druga generacija modela Santa Fe ponudila je značajno unapređenje bezbednosnih sistema.

Treća generacija (2012-2018.)

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Treća generacija je predstavljala veliki pomak za Hyundai, nudeći još veći komfor i kvalitet, kao i bolje motore i veću efikasnost.

Redefinisanjem dizajna i performansi, Hyundai je napravio veliki pomak od funkcionalnog SUV-a, ka vozilu prepozantljive estetike.

Četvrta generacija (2018- )

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Ohrabren uspehom prethodnih generacija, Hyundai 2018 godine predstavlja četvrtu generaciju. Odlikuje ga potpuno nov izgled i najsavremenija tehnologija.

Poboljšana unutrašnjost i najnovija SmartSense tehnologija,obeležile su četvrtu generaciju modela Santa Fe koji postaje jedan od nejbezbednijih vozila u klasi, što potvrđuje maksimalna bezbednosna ocena na EuroNCAP testu.

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Aktuelna generacija nudi još inovativnije karakteristike od prethodnih, uključujući ultrazvučni senzor za detektovanje kretanja dece i kućnih ljubimaca na zadnjem sedištu i upozorenje pri izlasku iz automobila, uskoliko ste ih zaboravili u vozilu.

Još jedna bezbednosna karakteristika je pomoć u izbegavanju sudara pri kretanju unazad - sistem koja skenira ugao od 180 stepeni iza vozila, upozoravajući vozača i aktivirajući kočnice.

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

Najnoviji Santa Fe sadrži HTRAC, Hyundaijev napredni sistem pogona na sva četiri točka sa poboljšanom primenom obrtnog momenta, u zavisnosti od prijanjanja točkova i brzine vozila.

Ovaj sistem pomaže vozaču u svim uslovima vožnje, uključujući sneg na putu i klizav put, i poboljšava stabilnost u krivinama.

Foto: Hyundai promo
Foto: Hyundai promo

strana 1 od 58 idi na stranu