Tvrđava na točkovima: Audi A8 L Security FOTO

Audi je predstavio u Rusiji svoju novu blindiranu perjanicu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2020.

15:30

Tvrđava na točkovima: Audi A8 L Security FOTO
Foto: Audi promo

Audi A8 L Security je limuzina namenjena državnicima, političarima, ali i određenim poslovnim ljudima i VIP ličnostima kojima je potreban ovaj vid zaštite.

Reč je o blindiranoj varijanti Audijeve produžene luksuzne limuzine A8, a putnici koji se voze u ovom automobilu mogu da računaju na zaštitu od vatrenog oružja klase VR9, dok stakla zadovoljavaju bezbednosne standarde klase 10.
Foto: Audi promo
Vozilo mase 3.875 kg nije tako teško samo zbog specijalne zaštite na karoseriji, već i zbog dodatne opreme.

Među sadržajima kojima je ovaj Audi opremljen je i automatski sistem za gašenje požara. Ovaj sistem je projektovan tako da ugasi vatru u slučaju da se pojavi ispod poda vozila, u odeljku ispod blatobrana - oko točkova, ispod haube ili u području gde je smešten rezervoar sa gorivom.

Tu je i nezavisni komunikacioni sistem, zajedno sa posebnim napajanjem, koji je smešten u blindiranom odeljku prtljažnika.
Foto: Audi promo
Audi navodi da se modifikacija modela A8 L u Security vozilo odvija u posebnim radionicama ovog proizvođača, a da bi se vozilo potpuno preuredilo u blindiranu limuzinu potrebno je 400 radnih sati.

Kao rezultat, dobijen je luksuzni automobil otporan na metke iz snajpera, eksploziju ručne bombe i automatsku puščanu vatru.

Zahvaljujući specijalnim "run-flat" pneumaticima, ovaj Audi je u stanju da i sa "probušenim" gumama pređe 80 km, krećući se brzinom do 80 km/h.
Foto: Audi promo
Ukoliko je usled napada na štićenu ličnost došlo do blokiranja vrata, vozilo je opremljeno malim eksplozivnim punjenjima u šarkama koje se aktiviraju iznutra kako bi se putnicima omogućio izlazak iz automobila.

Osim toga, u slučaju napada hemijskim agensima, automatski se aktivira sistem za sprečevanje prodora spoljašnjeg vazduha u kabinu.
Foto: Audi promo
Iako ovaj model zvanično nosi oznaku A8, ispod haube se nalazi motor iz snažnijag Audija S8. To znači da vozilo dobija pogon od moćnog 4.0 litarskog twin-turbo V8 motora koji proizvodi čak 571 ks (420 kW) i razvija 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Blindirani Audi A8 L od 0 do stotke ubrzava za 6,3 sekunde, što je za 2,5 s lošije vreme od regularnog S8, dok je maksimalna brzina automobila elektronski limitirana na 210 km/h.
Foto: Audi promo
Početna cena Audija A8 L Security iznosi 750.000 dolara, a nemački proizvođač navodi da će vozilo (u zavisnosti od željenih doplatnih opcija) biti isporučeno 3-6 meseci nakon izvršene narudžbine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: