Prva električna Dacia debituje već u martu – svetska premijera na sajmu u Ženevi

Rumuski proizvođač predstaviće na ženevskom auto-salonu koncept budućeg niskobudžetnog serijskog modela na struju.

Izvor: B92, Tportal.hr
Podeli
Prvi &kandidat& za Dacia EV - električni Renault-K-ZE (Foto: Renault promo)
Prvi "kandidat" za Dacia EV - električni Renault-K-ZE (Foto: Renault promo)

Dacia će na predstojećem salonu automobila u Ženevi proslaviti 15 godina prisustva na zapadnoevropskom tržištu, a prva zvezda štanda biće dizajnerska studija buduće električnog modela.

Kao marka cenovno prihvatljivih automobila, Dacia posluje već dve decenije u sklopu Renault grupacije, a serijsku verziju električnig automobila planira za narednu ili 2022. godinu.

Direktori kompanija Dacia i Renault nisu pružili više detalja uoči Sajma u Ženevi, ali izveštaji automobilskih medija kažu da će to najverovatnije biti verzija gradskog električnog automobila K-ZE koji u Kini proizvodi i prodaju kineski Renault i njegovi kineski partneri u zajedničkoj kompaniji.

Ovaj automobil se u Kini prodaje po ceni od otprilike 8.000 eura.

Dacia mora da smanji prosečnu emisiju ugljen-dioksida

Foto: Dacia promo
Foto: Dacia promo

Dacia trenutno nema elektrifikovana vozila u svojoj ponudi cenovno prihvatljivih automobila, koja je bazirana na starijoj tehnologiji iz Renault grupe.

Rumunska marka je uključena u Renaultov prosek emisija ugljen-dioksida, ali njena vozila imaju relativno visoku emisiju CO2, jer Dacia za sada nema ni hibridne ni bilo kakve druge elektrifikovane modele.

Ipak, treba podsetiti da je Dacia u januaru ove godine na salonu automobila u Briselu predstavila model Duster sa ekološki prihvatljivim TCe 100 ECO-G motorom, koji osim na benzin radi i na tečni naftni gas (LPG).

Početna cena tako opremljenog Dustera u Francuskoj je samo 12.490 eura.

Foto: Dacia promo
Foto: Dacia promo

Osim u Duster, ovaj motor se ugrađuje i u modele Sandero, Sandero Stepway, Logan i Logan MCV.

Prema tehničkim karakteristikama Duster sa ovim motorom ima emisiju CO2 od samo 125/111 (g/km), a potrošnja mu je u kombinovanom režimu 5,5/6,9 l/100 km. A

nalitičari iz Evercore ISI su prošle godine procenili kako od svih masovno proizvođenih marki na evropskom tržištu, prema izveštajima za 2018. godinu, Dacia mora najviše raditi na svojim ekološkim standardima kako bi se uklopili u ciljane ekološke parametre za 2020. godinu.

strana 1 od 67 idi na stranu