Trivan: Uskoro subvencije za električne i hibridne automobile

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će za nekoliko dana biti raspisan konkurs za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila, kao jedna od mera za smanjenje zagrađenja vazduha u Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Honda promo (ilustracija)
Foto: Honda promo (ilustracija)

Kako je rekao, "to jeste simbolika, bez obzira koliko para ćemo izdvojiti, jer na taj način građanima hoćemo da kažemo da treba da mislimo o tome da menjamo kvalitet vozila koje vozimo".

"To će nam pomoći da udišemo mnogo čistiji vazduh", kazao je Trivan novinarima u pauzi konferencije organizovane povodom završetka tvining projekta "Podrška EU razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom".

Upitan o kvalitetu vazduha u Srbiji ovih dana, ministar kaže da je kvalitet promenljiv i onakav kakav je u prethodnih deset i više godina.

Moramo, naglašava, zato menjati navike i energente koje koristimo. Važno je, kaže ministar, što javnost razume da je to važno i što vrši pritisak da se brže i bolje pomeraju stvari napred.

"Glavni rezultat čitave situacije jeste svest o tome šta su zagađivači u Srbiji", rekao je Trivan.

Naveo je da su zagađivači, nesumnjivo, postrojenja za loženje i saobraćaj koji je, kaže, postao jedan od glavnih zagađivača.

Foto: Toyota promo (ilustracija)
Foto: Toyota promo (ilustracija)

Ovom izjavom ministar Trivan je potvrdio ranije najave koje je na temu zagađenja vazduha izneo u razgovoru za sajt B92.

Podsećamo, na pitanje koje konkretne mere bi mogle da se primene, mistar je kazao da će Ministarstvo zaštite životne sredine u budžetu za ovu godinu pokušati da obezbedi subvencije za hibridna i električna vozila.

Tada je podsetio i da je od 1. januara uvedeno oslobađanje od dela poreza na upotrebu hibridnih i električnih vozila.

"Mora se rešiti i pitanje ekoloških taksi koje postoje na uvoz novih a ne polovnih automobila kako je sada slučaj i što je svojevrsni paradoks", naglaso je Trivan u izjavi za naš sajt.

Pročitajte još:

(Ne)rešiv problem: Automobili i zagađenje vazduha – hajde da se pobrinemo za naših 20%

Na koje povlastice mogu da računaju kupci eko-vozila u drugim zemljama

strana 1 od 67 idi na stranu