Nissan predstavio novi sistem 4x4 pogona FOTO/VIDEO

Japanski Nissan je na Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show/CES) u Las Vegasu predstavio svoj novi Ariya Concept, a radi se krosoveru s potpuno električnim pogonom.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Ovaj koncept je već bio prikazan na auto-salonu Tokyo Motor Show krajem oktobra i Nissan je tada rekao da se ovaj električni krosover s dva motora može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji ProPILOT 2.0 najnovije generacije i potpunom novom dizajnerskom linijom ovog brenda.

Nissan s konceptom Ariya najavljuje novu era i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila.

Sada je Nissan objavio da Ariya Concept sadrži novu tehnologiju po nazivom e-4ORCE za upravljanje sistema pogona na sva četiri točka s dva elektromotora, po jedan je smešten na svakoj osovini.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Ova tehnologija omogućava trenutni obrtni moment na sva četiri točka, čime se postiže uravnotežena, predvidljiva snaga i upravljivost na nivou mnogih premijum sportskih automobila.

Sam naziv e-4ORCE izveden je kao složenica u kojoj "e" predstavlja Nissanove tehnologije koje omogućavaju 100-odstotni sistem pogona električnim motorom, "4ORCE" (izgovara se "fors" ili sila na engleskom jeziku) evocira fizičku snagu i energiju sa "4" koji stoji za sposobnost kontrole upravljanja na svim točkovima.

"Tehnologija e-4ORCE s dva motora za upravljanje na svim točkovima nudi precizno upravljanje i stabilnost, što vozačima daje veće samopouzdanje i još više uzbuđenja nego ikad pre
", rekao je Takao Asami, Nissanov viši potpredsednik za istraživanje i napredni inženjering, "Ova tehnologija omogućava izvrsne performanse u krivinama i pogon na klizavim površinama i udobnu vožnju za sve putnike".

Ova nova tehnologija je nastala iz lekcija naučenih u razvoju Nissanovog GT-R-ovog ATTESA E-TS sistema razdvajanja obrtnog momenta i inteligentnog 4x4 sistema terenca Patrola.

Inženjeri su razvili tehnologiju e-4ORCE za upravljanje izlaznom snagom električnog pogona i performansama kočenja kako bi bili uglađeni i stabilni.

Neuporediva udobnost vožnje rezultat je tehnologije e-4ORCE da minimizira amplitude podizanja i spuštanja (pitch&dave) vozila.

To se postiže upotrebom regenerativnog kočenja prednjeg i zadnjeg motora, čime se gradski način saobraćaja koji se sastoji od zaustavljanja i kretanja čini manje neugodnim.

Slično je i na grubim, neravnim putevima i pri ubrzanju upravljanje motorom je optimizirano za održavanje udobnosti vožnje minimizirajući nepravilno kretanje.

Sistem e-4ORCE povećava samopouzdanje vozača vernim praćenjem predviđene linije vožnje vozača zahvaljujući ultra-preciznom upravljanju motorom i kočnicama.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Uz samopouzdanje za rukovanje takvim različitim putnim površinama, čak i za početnike na klizavim površinama, vožnja postaje ugodnija.

Ono što je još interesantnije je činjenica da se ova e-4ORCE može primeniti i na različite tipove vozila, uključujući SUV, sedane i hečbekove.

Inače, Nissan Ariya bi trebalo da dobije serijsku verziju 2021. godine.

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

strana 1 od 63 idi na stranu