Holandija smanjuje maksimalnu dozvoljenu brzinu na auto-putevima

Holandski premijer Mark Rute izjavio je u sredu da će na mnogim auto-putevima u toj zemlji ograničenje brzine za automobile umesto dosadašnjih 130, biti 100 kilometara na čas.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

08:50

Holandija smanjuje maksimalnu dozvoljenu brzinu na auto-putevima
Foto: B92/NÆ

Kako navodi Rojters, to je deo paketa hitnih mera za smanjenje zagađenja azotom. Mere su uvedene nakon što je Vrhovni sud Holandije saopštio da vladina pravila o davanju dozvola za projekte koji emituju azotne okside krše zakone Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Odluka Vrhovnog suda dovela je i do zamrzavanja dozvola za mnoge građevinske projekte u zemlji. Azot se najviše emituje sa stočnih farmi, iz automobila i kamiona, kao i sa gradilišta.

Inače, premijerova konzervativna Narodna stranka za slobodu i demokratiju u holandskoj javnosti je poznata po podršci koju pruža vozačima motorizovanih prevoznih sredstava. Zato je Rute izjavio da nije srećan zbog odluke da se ukine ograničenje od 130 km/h, ali je ovog puta morao je da popusti pod pritiskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: