Elva je najekstremniji McLarenov roadster do sada FOTO

Novi supersportski automobil ujedno je i prvi serijski model u istoriji kompanije bez krova i prozora koji može da se vozi po javnim saobraćajnicama.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

13:45

Elva je najekstremniji McLarenov roadster do sada FOTO
Foto: McLaren promo

McLaren je predstavio model Elva koji pripada vozilima iz Ultimate Series grupe sportskih automobila britanskog proizvođača. Za pogon je odabran 4.0-litarski V8 koji proizvodi čak 815 KS i raspolaže maksimalnim obrtnim momentom od 800 Nm.
Foto: McLaren promo
Motor je uparen sa 7-brzinskim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom, a McLaren tvrdi da je automobil u stanju da 0-100 km/h ubrza za manje od 3 sekunde. Do 200 na sat stiže za svega 6,7 sekundi, što ga čini startnijim od McLarena Senna.

Inače, britanski proizvođač napravio je model Elva u znak sećanja na klasične sportske McLarene M1A, M1B i M1C iz 1960-tih godina, koji su predstavljali "civilne" verzije tadašnjih trkačkih automobila ovog brenda.
Foto: McLaren promo
S obzirom da Elva nema ni krove, ni vetrobransko staklo, a ni bočne prozore, McLaren je na ovom automobilu prvi put primenio Active Air Management System (AAMS).

Ovaj sistem uz pomoć aerodinamičkih karakteristika samog vozila, kao i velikih otvora za vazduh na delu automobila ispred putničke kabine, stvara neku vrstu virtuelnog vetrobrana koji preusmerava veći deo strujanja vazduha oko vozača i suvozača, kako bi vožnja pri velikim brzinama bila prijatnija.
Foto: McLaren promo
Kako kažu u McLarenu, vozač i suvozač pored toga mogu da koriste i zaštitnu kacigu sa vizirom, kako bi im vožnja bila još ugodnija.

Proizvodnja McLarena Elva biće limitirana na samo 399 automobila, a svaki će imati početnu cenu od 1,69 miliona dolara. Prvi kupci će svoje primerke dobiti krajem 2020. godine.
Foto: McLaren promo
Foto: McLaren promo
Foto: McLaren promo
Foto: McLaren promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: