Ultra-kompaktna Toyota na struju u prodaji 2020. FOTO

Prodaja prvo počinje u Japanu, kao deo novog Toyotinog poslovnog modela usmerenog na popularizaciju baterijskih električnih vozila – BEV.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.10.2019.

09:25

Ultra-kompaktna Toyota na struju u prodaji 2020. FOTO
Toyota ultra-kompaktni BEV (Foto: Toyota promo)

Toyota je na posebnoj izložbi "FUTURE EXPO" Salona automobila u Tokiju 2019 održala premijeru ultra-kompaktnog električnog vozila koje je spremno za proizvodnju. Početak prodaje ovog mikro-automobila u Japanu planiran je za 2020. godinu.

Kao sledeća generacija rešenja za mobilnost, ovakva vozila su osmišljena da omoguće kretanje na kratkim relacijama uz ograničen negativan uticaj na okolinu.

"Želimo da stvorimo rešenja za mobilnost koja mogu biti podrška sve starijem japanskom društvu i pružiti slobodu kretanja ljudima svih godina", rekao je Akihiro Yanaka, direktor razvoja.

"Kroz ultra-kompaktni BEV nudimo strankama vozilo koje ne samo da omogućava veću autonomiju, nego zauzima i manje prostora, stvara manje buke i ograničava negativan uticaj na okolinu."
Dimenzije (dužina/širina/visina): 2490/1290/1550 mm (Foto: Toyota promo)
Ultra-kompaktni BEV sa dva sedišta posebno je oblikovan, kako bi zadovoljio svakodnevne potrebe za mobilnošću kupaca koji obavljaju redovne i kratke vožnje, pre svega starije osobe, vozači početnici ili poslovni ljudi u poseti lokalnim klijentima.

Ima radijus kretanja od otprilike 100 km sa jednim punjenjem, može dostići najveću brzinu od 60 km/h, a odlikuje ga izuzetno mali poluprečnik okretanja. Proces punjenja baterije traje oko 5 sati.

Inače, Toyota će paralelno sa planiranim početkom prodaje ultra-kompaktnog BEV-a 2020. godine predstaviti novi poslovni model koji ima za cilj promociju šireg prihvatanja baterijskih električnih vozila uopšte.

To uključuje preispitivanje svakog koraka u veku baterije, od proizvodnje, preko prodaje, preprodaje ili ponovnog korišćenja do recikliranja, radi njenog maksimalnog iskorišćenja.

Kratkoročno, Toyota će se usredsrediti na povećanu ponudu iznajmljivanja, sa ciljem prikupljanja korišćenih baterija radi provere i eventualnog ponovnog korišćenja u polovnim vozilima, kao rezervnih delova, ili čak korišćenja nevezanog za automobile.

Toyotin ultra-kompaktni BEV izložen je na posebnoj izložbi "FUTURE EXPO" Salona automobila u Tokiju 2019, koji se održava od 24. oktobra do 4. novembra, zajedno sa "Konceptnim modelom Ultra-compact BEV za poslovne korisnike", koji je već predstavljen u junu 2019.
Toyota ultra-kompaktni BEV za poslovne korisnike (Foto: Toyota promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: