Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale

Tražnja za karavanima u Sjedinjenim Državama je toliko mala da proizvođači kupcima sve ređe nude modele iz ovog segmenta.

Podeli
Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Prema podacima koje je objavio J.D. Power, karavan vozila čine svega 1,4% prodaje novih automobila na američkom tržištu. Sa druge strane, krosover/SUV modeli imaju 48-procentni tržišni udeo u SAD, tako da su ova vozila privukla mnoge kupce koji su nekada vozili karavane.

Ipak, jedan karavan tvrdoglavo opstaje u Sjedinjenim Državama. Reč je i modelu Subaru Outback koji čini čak 85,7% prodaje svih karavan vozila u SAD.

Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Kako navodi J.D. Power, u 2018. u toj zemlji je prodato 178.854 primerka Outbacka.

Odgovor na pitanje kako je baš ovaj model uspeo da se zadrži na tržištu uprkos opadanju segmenta kome pripada krije se u njegovom dizajnu.

Naime, Subaru Outback ima robustan izgled i povišeno odstojanje od tla, pa podseća na izuzetno popularne krosover/SUV automobile, a sa druge strane privlači i one kojima SUV nije prva opcija pri kupovini, već su više naklonjeni porodičnim karavanima.

Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

Iako na američkom tržištu postoje slični “kros” karavani, kao što su na primer Volvo V60/V90 Cross Country, Subaru Outback je cenovno znatno pristupačniji i košta od 27.655 dolara.

Foto: Subaru promo
Foto: Subaru promo

strana 1 od 63 idi na stranu