Kia se sviđa Evropljanima

Kia sa novim modelima i elektrifikovanim pogonima do rekordnog tržišnog udela i veće prodaje u Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

21:45

Kia se sviđa Evropljanima
Foto: Kia promo

Kia Motors je po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA)* u zadnjem kvartalu ove godine u Evropi prodala 120.846 vozila, što predstavlja rekordnu prodaju ovog brenda.

Kijina evropska prodaja se do kraja septembra u odnosu na isti period prošle godine povećala za 0,9% na ukupno 389.151 vozilo, dok je Kijin tržišni udeo skočio sa 3,1% na 3,2%.

"Naš pristup u predstavljanju brižno osmišljenih novih modela i naprednih elektrifikovanih pogona na tržištu donosi rezultate. Ponuda varijanti Ceeda pokazala se vrlo uspešnom, pogotovo nakon što smo lansirali novog XCeeda i ProCeeda. Ujedno naša sve veća ponuda električnih i hibridnih vozila doprinosi prodajnom rastu Kije u Evropi, jer sve više naših kupaca ceni niske operativne troškove i visoki kvalitet tih vozila", kaže direktor Kia Motor Europe Emilio Erera.

Raširena ponuda Ceedovih varijanti

Kia Motors Adria Group
Treća generacija modela Ceed, koji je kao hečbek i Ceed Sportswagon na tržištu već od druge polovine 2018. godine, nakon toga je obogaćena ovogodišnjim lansiranjem shooting brake ProCeeda i sa upravo pristiglim krosoverom XCeed.

Prodaja Ceedove game se sa ukupno prodatih 81.912 primeraka u 2019. godini u odnosu na prošlu godinu povećala za čak 38,7%.

U septembru, prvom mesecu prodaje novog XCeeda, Kia je zabeležila više od 2.400 narudžbi, dok se prodaja ProCeeda povećala za skoro deset puta, sa 1.570 vozila druge generacije u 2018. na 15.031 primerak novog ProCeeda u 2019.

Sa četiri varijante karoserije Ceeda je Kia nedavno najavila skorašnje lansiranje plug-in hibrida XCeed i Ceed Sportswagon. Pomenuti dvojac ekološki prihvatljivijih vozila će se početkom iduće godine pridružiti Kijinoj bogatoj ponudi hibridnih i električnih vozila.

Rast prodaje hibridnih i električnih vozila

Kia Motors Adria Group
Kijina ponuda elektrifikovanih modela je doživela osetan rast potražnje u ovoj godini.

Prodaja hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila porasla je sa 42.676 na 51.880 vozila (+21,6%).

Ponudu čine odlazeći model Soul EV i njegov naslednik e-Soul, Optima Plug-in Hybrid (limuzina i karavan) i varijante modela Niro.

Prodaja Nira povećala se za čak 32% na 44.949 vozila, prvenstveno zahvaljujući lansiranju unapređenog hibridnog i plug-in hibridnog Nira kao i početku prodaje novog potpuno električnog e-Nira.

Kia u dolazećim mesecima namerava predstaviti elektrifikovane pogone ostalih postojećih i budućih modela.

Bestseleri i krosoveri

Foto: Kia promo
Treći kvartal doneo je još veću popularnost Kijinih uspešnih krosovera.

Ukupno je prodaja Stonica (51.143 vozila), Sportaga (93.394), Nira (44.949) i Soula (3.776) – i novog XCeeda, čija prodaja je u septembra tek počela (2.473 vozila) – veća za 3 posto i ukupno je iznosila 195.735 vozila.

Kia je rast prodaje zabeležila i kod modela Picanto, koji je posle Ceeda i Sportagea treći najprodavaniji model u Evropi.

Picanto je sa novim varijantama GT-Line i X-Line ove godine našao 59.278 novih kupaca (+3,5% u odnosu na isti period 2018.).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: