Smart traži inspiraciju u MINI-ju: Pravićemo seksi automobile

U Smartu kažu da će im za novu generaciju vozila biti potrebno nadahnuće iz prvih ponovno pokrenutih MINI modela iz ranih 2000-ih.

Podeli
Foto: Smart promo
Foto: Smart promo

Mercedes je nedavno prodao polovinu vlasništva brenda Smart kineskoj kompaniji Geely, sa kojom će zajednički upravljati proizvodnjom malih gradskih automobila iz baze u Kini. Naslednici aktuelnih modela ForTwo i ForFour biće predstavljeni 2022. godine, a nakon toga Smart će lansirati i jedno veće vozilo u okviru B segmenta.

U razgovoru za Autocar, šef dizajna Mercedesa, Gorden Vagener rekao je da Smart želi da ponovi uspeh koji je doživeo MINI kada je obnovljen početkom 2000-ih.

"Zavodljiv i seksi izgled prodaje automobile, pa u tom pogledu inspiraciju tražimo u tim prvim MINI-jima", rekao je Vagener.

"U tim vozilima je postojala neka jednostavnost i putenost, koja im je davala jedinstvenu privlačnost. Izazov je dobiti takav oblik bez prevelikog povećanja dimenzija automobila", objašnjava on.

Foto: Smart promo
Foto: Smart promo

"Sa kompanijom Geely smo tek na početku procesa, ali znamo u kojem smeru želimo da krenemo. Smart je odrastao kao brend – to više nije dete – pa se s pravom možemo uputiti u smeru oblikovanja sportskog, seksi automobila", dodao je Wagener.

Pre nego što se to dogodi, Smart nastavlja da prodaje modele iz aktuelne generacije, ali će oni od sada biti pokretani isključivo elektromotorima.

Restilizovani Smart ForTwo i ForFour, koji su debitovali na Salonu automobila u Frankfurtu u septembru za pogon koriste električni agregat od 82 ks (60 kW) i 160 Nm, koji se napaja iz baterija kapaciteta 17,6 kWh. Autonomija u vožnji iznosi oko 160 km, prema NEDC standardu.

Smart je saopštio da se uz pomoć opcionog brzog punjača od 22 kW baterije mogu dopuniti od 10% do 80% kapaciteta za manje od 40 minuta.

strana 1 od 63 idi na stranu