Kia će lansirati električni Picanto – čim pronađe način da snizi njegovu cenu

Korejski proizvođač razmatra mogućnost da kupcima u Evropi ponudi i električnu verziju svog najmanjeg modela.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

14:00

Kia će lansirati električni Picanto – čim pronađe način da snizi njegovu cenu
Kia Picanto iz 2017. - ilustracija (Foto: Kia promo)

Kia je svesna potrebe da proširi svoju ponudu električnih automobila i na niže klase putničkih vozila, ali je suočena sa problemom smanjenja troškova proizvodnje kako bi jedan takav auto bio pristupačan kupcima, a istovremeno i isplativ kompaniji koja ga pravi.

Prema rečima jednog od direktora Kia Motor Europe, Emilija Herere, zvanična odluka o proizvodnji Picanta na struju još nije doneta, ali u ovom proizvođaču rade na tome.
Foto: Kia promo
Inače, konvencionalni Kia Picanto u Evropi se prodaje po ceni koja startuje od oko 10.000 evra, dok najbogatije opremljeni automobili koštaju i preko 17.000 evra.

Sa trenutno dostupnim tehnološkim rešenjima, električna verzija ne bi bila jeftinija od 20.000 evra. Herera tvrdi da bi cena Picanta na struju morala da bude snižena na 16.000-17.000 evra kako bi ovaj model uopšte imao šanse na tržištu.
Foto: Kia promo
Drugim rečima, više je pitanje "kada" nego "da li" će se ovaj automobil pojaviti u ponudi korejskog proizvođača, s obzirom da se cene pogonskih baterija na tržištu postepeno snižavaju.

"Pre ili kasnije – mi ćemo svakao lansirati Picanto EV", kaže Herera.

On je otkrio i da Kia očekuje da u 2019. proda oko 20.000 električnih automobila, dok se za 2020. godinu planira prodaja 40.000 vozila na struju.
Foto: Kia promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: