"Električni automobili biće skupi bar još 3-5 godina"

U međuvremenu, potrebno je poboljšati infrastrukturu električnih punjača, smatra prvi čovek Jaguara, proizvođača čiji je model na struju I-Pace u 2019. osvojio priznanja za najbolji evropski i svetski automobil godine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2019.

11:15

Jaguar I-Pace (Foto: JLR promo)

Jaguar Land Rover jedna je od kompanija koja je prošle godine uhvatila priključak sa aktuelnim trendovima u auto-industriji, kada je u martu 2018. prestavila svoj prvi automobil na električni pogon.

Iako I-Pace od svog lansiranja beleži uspone i padove kada je reč o tržišnom plasmanu, ovaj električni krosover i dalje čini oko 10% prodaje novih Jaguarovih automobila u svetu.

Uprkos solidnim prodajnim rezultatima ovog modela, prvi čovek kompanije Jaguar Land Rover, Ralf Spet, priznaje da su savremeni automobili na struju preskupi za većinu potencijalnih kupaca. On smatra da se to neće skoro promeniti.
Jaguar I-Pace (Foto: JLR promo)
Spet veruje da su električni automobili sa baterijama budućnost auto-industrije i da je trenutno najvažniji cilj unapređenje infrastrukture punjača – jer će u jednom trenutku postojeća mreže stanica za punjenje baterija postati nedovoljna.

On takođe smatra da bi se sa boljom infrastrukturom i više punjača smanjila potreba za baterijema velikih kapaciteta, koje su masivne i znatno poskupljuju električne automobile.

"Cena elektroautomobila je previsoka jer su nam potrebne velike baterije za veliku autonomiju. Zato se u električna vozila ugrađuju baterije većeg kapaciteta nego što je to neophodno. Ako bismo to promenili i ugrađivali manje baterije koji bi se lako i brzo dopunjavale, troškovi proizvodnje automobila bi bili manji, kao i njihova maloprodajna cena", smatra Spet.

Prvi čovek Jaguara prognozira da će se sadašnje, relativno visoke cene električnih automobila zadržati i u bliskoj budućnosti – u narednih 3-5 godina.
Jaguar I-Pace (Foto: JLR promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: