Značajan kao "Buba" i Golf: VW potvrdio frankfurtsku premijeru električnog modela ID.3

Za nedelju dana Volkswagen će na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu predstaviti produkcijsku verziju svog kompaktnog električnog vozila.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Autonet.hr

Utorak, 03.09.2019.

14:00

Značajan kao
VW ID.3 - kamuflirani prototip (Foto: VW promo)

Reč je o modelu ID.3, a Nemci ovaj auto najavljuju kao vozilo koje će kupcima ponuditi “vrhunski dizajn, impresivne vozne karakteristike, veliku autonomiju i prostranu unutrašnjost”.

Kada u obzir uzmemo da u VW-u važnost ovog automobila izjednačavaju sa legendarnom "Bubom" i Golfom jasno je šta od njega očekuju i šta bi ovo vozilo trebalo da predstavlja za budućnost nemačkog automobilskog diva.

ID.3 bi kupcima trebalo da bude dostupan po relativno pristupačnoj ceni, ako posmatramo samo električne automobile. Tačnije, u Nemačkoj će za osnovni model biti potrebno izdvojiti manje od 30.000 evra. Podsećamo, ID.3 je zasnovan na modularnoj MEB mehaničkoj platformi projektovanoj specijalno za VW modele na struju. Kupcima će biti dostupno nekoliko verzija, a proizvođač garantuje dosta prostora u enterijeru, ako se uzmu u obzir kompaktne dimenzije spoljašnjosti.

Još važnije od toga su tehničke specifikacije. VW ID.3 će biti dostupan sa tri baterije različitog kapaciteta. Osnovna varijanta biće opremljena baterijom kapaciteta 45 kWh i to bi trebalo da bude dovoljno za autonomiju od oko 330 km (WLTP).

U srednju verziju će se ugrađivati baterija kapaciteta 58 kWh a autonomija će mu se kretati oko 420 km. Top varijanta će se isporučivati sa baterijom kapaciteta 77 kW što bi trebalo da bude dovoljno za radijus kretanja od oko 550 km.
Foto: Volkswagen promo
Sve verzije će podržavati punjač snage do 100 kW. Njegovom upotrebom osnovni model će se za otprilike pola sata napuniti toliko da može da pređe još 290 km.

Proizvođač garantuje da će baterije zadržati svoj kapacitet 8 godina, odnosno oko 160.000 km.

Za sada znamo i da će ID.3 imati motor snage 150 kW, odnosno 204 KS. Veruje se da je ovo podatak za top varijantu, dok bi manji kapacitet trebalo da prati i nešto slabija verzija motora. U svakom slučaju uz pogon na zadnje točkove, ID.3 će svakako biti zabavan za vožnju.

Proizvodnja ovog automobila počinje krajem 2019, a prve isporuke kupcima su planirane za sredinu iduće godine. VW je saopštio da je do sada primio nekoliko desetina hiljada narudžbina za ID.3. Nakon njega će uslediti električni krosover ID Crozz kao i drugi ID modeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: