Volkswagen se oprostio od svog nekadašnjeg direktora

Volkswagen grupa žali za svojim dugogodišnjim izvršnim direktorom i predsednikom Nadzornog odbora, profesorom dr. Ferdinandom Pijehom, koji je preminuo u nedelju u 83. godini.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2019.

14:55

Volkswagen se oprostio od svog nekadašnjeg direktora
Foto: Volkswagen promo

U ime svih 660.000 zaposlenih, Nadzorni odbor i Uprava izražavaju iskreno saučešće porodici i odaju počast gospodinu Pijehu za sve što je uradio za Volkswagen, ostale marke iz Grupe, kao i za razvoj automobila u celini, navodi se u saopštenju nemačkog auto-giganta.

"Ferdinand Pijeh je napisao istoriju automobila - kao strastveni rukovodilac, genijalni inženjer i vizionarski preduzetnik. Od 60-ih godina značajno je oblikovao razvoj automobila, gurajući napred celokupnu industriju a pre svega Volkswagen, pretvarajući kompaniju u globalnu grupu za mobilnost. Naša kompanija i njeni ljudi duguju puno profesoru Pijehu. Sa dubokim poštovanjem se klanjamo njegovom životnom delu, tugujemo sa njegovom porodicom i rodbinom. I uvek ćemo njega i njegovo životno delo čuvati u časnom sećanju", izjavio je Hans Diter Peč, predsednik Nadzornog odbora Volkswagen grupe.
Foto: Volkswagen promo
"Ferdinand Pijeh je bio odvažan i preduzetnički dosledan. Kao mlad inženjer napravio je Porsche, brend koji se dokazao na trkama sa legendarnim modelom 917 i odneo pobede na Le Manu. Od 1972. godine podigao je Audi na viši tehnološki nivo inovacijama kao što su quattro pogon i TDI motor, i oblikovao je Audi u premium brend dok je bio generalni direktor. Volkswagen Grupu je internacionalizovao, integrišući brendove Bentley, Lamborghini i Bugatti, što je kompaniju dovelo do međunarodne konkurentnosti kroz doslednu strategiju platforme", istakao je dr. Herbert Dies, generalni direktor Volkswagen grupe.

"Integracija brendova Scania i MAN postavila je temelje da Grupa postane globalno konkurentni dobavljač komercijalnih vozila. Tehnološki, on i njegovi razvojni timovi više puta su prešli granice izvodljivog: od prvog 1.0-litarskog automobila na svetu do modela Bugatti Veyron sa 1.001 ks. Iznad svega, Ferdinand Pijeh je doneo kvalitet i savršenstvo do najmanjih detalja u automobilskoj industriji, koji su duboko urezani u Volkswagen DNK. Gledam sa zahvalnošću i velikim poštovanjem na njegov životni rad", kazao je Dies.

Ferdinand Pijeh započeo je karijeru 1972. u Audiju. Od 1988. godine je bio generalni direktor Audi AG pre nego što je 1993. godine preuzeo mesto generalnog direktora Volkswagen grupe.

Pijeh je 2002. godine izabran za predsednika Nadzornog odbora Volkswagen grupe, a 2015. povukao se sa svog mandata u Grupi. U znak sećanja na Ferdinanda Pijeha, zastave su spuštene na polovinu jarbola na različitim lokacijama kompanije Volkswagen, uključujući Volfsburg i Drezden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: