Zabranili prodaju Volkswagen, Audi i Porsche modela

Iako je "Dizelgejt" afera uglavnom pogodila SAD i Evropu, i dalje ima odjeka i u drugim delovima sveta.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

18:55

Zabranili prodaju Volkswagen, Audi i Porsche modela
Foto: EPA/ALEXANDER BECHER

Poslednji u nizu skandala u vezi sa lažiranjem emisija štetnih gasova dolazi iz Južne Koreje.

Ovaj azijski ekonomski gigant zabranio je prodaju osam modela iz Volkswagen grupacije, te ih novčano kaznio sa ukupno 9,8 miliona dolara.

Više ne mogu da se kupe Audi A6 40 TDI, dva Audi A6 60 TDI modela, dva Audi A7 50 TDI modela, VW Touareg V6 3.0 TDi, VW Touareg 3.0 TDI 4Motion i Porsche Cayenne.

Ministarstvo životne sredine Južne Koreje je istragom utvrdilo da je svaka kompanija manipulisala sa uređajima za kontrolu zagađenja u svakom od navedenih modela.

Iz Audija su saopštili da nisu u pitanju novi modeli, a ukupno ih je u Južnoj Koreji prodato 4.116 A6 TDI, 2.527 A7 TDI, te 672 VW Touarega.

Kod svakog od navedenih modela je otkriveno da emituje deset puta više azud-monoksida nego što je dozvoljeno.

VW Grupa je potrošila više od 30 milijardi dolara na kazne, otkup i prepravljanje automobila u kojima je koristio nedozvoljeni softver za varanje na testovima emisije gasova, te na brojne tužbe koje su usledile širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: