Raj za automobile na struju: Imaju više električnih punjača nego benzinskih pumpi

Električni automobili pristižu u sve većem broju, pa mnoge evropske zemlje ubrzano razvijaju infrastrukturu za dopunu pogonskih baterija ovih vozila.

Podeli
Nissan Leaf (Foto: Nissan promo)
Nissan Leaf (Foto: Nissan promo)

U nekim državama gde se očekuje nagla ekspanzija automobila na struju već vlada zebnja da postojeća infrastruktura punjača neće moći da zadovolji potrebe svih vozača. Jedna od zemalja koja je poslednjih godina napravila veliki napredak u izgradnji stanica za dopunu baterija je Velika Britanija.

Prema najnovijim podacima koje je objavio Nissan, broj ovih punjača već je premašio broj postojećih benzinskih stanica. Naime, Britanci trenutno na raspolaganju imaju 9.300 lokacija na kojima vlasnici elektroautomobila mogu da dopune baterije na svojim vozilima.

Od tog broja, više od 1.600 su brzi punjači koji omogućavaju da se električni automobili snabdeju strujom za kraće vreme – od 0 do 80% kapaciteta za manje od jednog sata (u automobilima u kojima je to tehnički moguće).

Foto: Nissan
Foto: Nissan

Inače, broj električnih punjača u Britaniji je u naglom porastu od 2011, kada ih je bilo svega par stotina.

Sa druge strane, broj benzinskih pumpi u ovoj zemlji se smanjuje i trenutno iznosi oko 8.400 stanica. U odnosu na 1970. godinu, smanjen je za čak 80%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu