Veliki Mercedesov promašaj – kraj za X-klasu

Mercedes-Benz je uradio sve što je bilo potrebno da uspe kao model, ali za X-klasi jednostavno nije bilo mesta u svetu automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

10:30

Veliki Mercedesov promašaj – kraj za X-klasu
Foto: Mercedes-Benz promo

Uprkos pozitivnim kritikama prilikom debija, sjajnog V6 pogona i razmatranja V8 varijante, planiranja produžene verzije, X-klasa će prestati da se proizvodi.

Kako prenosi Automotive News, razlog je jednostavan – slaba potražnja. A Mercedes-Benz po kratkom postupku gasi sve što stvara nepotrebne troškove.

Tako jedna od žrtava smanjenja troškova postaje i X-klasa, koja je prodata u samo 16.700 primeraka u Evropi, Australiji i Južnoj Africi prošle godine.

To je daleko od očekivanja zbog čega ne stvara dovoljno prihoda da bi opravdalo nastavak proizvodnje.
Foto: Mercedes-Benz promo
Osim toga, na ovu odluku donekle je verovatno uticalo i nesigurno okruženje, odnosno neizvesnost nastavka saradnje grupacije Daimler sa Renault-Nissan alijansom, koja je odigrala važnu ulogu u stvaranju X-klase.

Mercedesov prvi i verovatno jedini kamionet je u suštini bila blago prepravljena Nissan Navara sa popularnim logom u obliku zvezde sa tri kraja.
Foto: Mercedes-Benz promo
Pravljena u Barseloni, X-klasa nije uspela da ostvari zacrtanje ciljeve pre svega zbog visoke cene. U Nemačkoj je ovaj luksuzni kamionet koštao oko 37.000 evra, sa V6 motorom skoro 49.000.

Poređenja radi, najpopularniji pik-ap na svetu, čuveni Fordov F-150 u Platinum seriji ima sličnu cenu. Osim cene, problem su bili i fabrički kvarovi zbog kojih je Mercedes-Benz imao nekoliko opoziva.
Foto: Mercedes-Benz promo
Jedan od najšokantnijih se odnosio na osvetljenje za noge (!) koje je moglo da olabavi i zaglavi se ispod pedale za kočnicu!

Da, dobro ste pročitali – u vozilu koje košta više od 40.000 evra. U Mercedesu od 40.000 evra.
Foto: Mercedes-Benz promo
Očigledno je da bi Mercedes trebalo da se drži onoga što mu ide dobro, luksuznih limuzina, SUV-ova i sportskih modela.

Kao što to radi veliki rival BMW koji je svoj prvi kamionet napravio, tačnije preradio samo za potrebe marketinga, a iskustvo Mercedesa će mu sigurno dodatno učvrstiti odluku da se ne upušta o sličnu avanturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: