Škoda Scala na metan ima autonomiju od 630 kilometara FOTO

U jeku trke u elektrifikaciji, češka Škoda veruje da postoji mesto i za pogon na metan, odnosno komprimovani prirodni gas (CNG).

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

18:00

Škoda Scala na metan ima autonomiju od 630 kilometara FOTO
Foto: Škoda promo

Škoda je pre nekoliko meseci predstavila svoj veliki adut u kompaktnoj klasi, model Scalu, koja je sada dobija pomenuti pogon.

Za razliku od većeg brata Octavie koju pokreće 1,5-litarski četvorocilindarski motor, Scala G-TEC se oslanja na trocilindarsku 1,0-litarsku jedinicu sa skromnih 90 KS i 160 Nm, dok se snaga prenosi šestostepenim menjačem.

Međutim, fokus ovog automobila nisu snaga i brzina, već ekonomičnost, a u Škodi trvde da će Scala G-TEC sa tri CNG i jednim manjim benzinskim rezervoarima imati maksimalan domet od 630 kilometara.

Sa svega 13,8 kilograma gasa, Scala može da pređe 410 kilometara, dok devetolitarski benzinski rezervoar omogućava dodatnih 220 km.
Foto: Škoda promo
Međutim, Scala na gas nije praktična kao "obična" verzija jer su spremnici za gas smanjili prtljažni prostor sa 467 na 339 litara.

Iako je smanjenje značajno, Scala je opet lider u ovom segmentu u Evropi.
Foto: Škoda promo
Što se tiče opreme, Scala G-TEC će se prodavati u paketima Active, Ambition i Style sa kočionim diskovima na obe osovine.

Delimični LED farovi i zadnja svetla su deo standardne opreme, dok se će full-LED morati da se doplati.
Foto: Škoda promo
Tu su i pomoćni sistem za održavanje vozila u traci, te automatsko kočenje.

Prodaja počinje u poslednjem kvartalu 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: