"Matori" Golf i dalje nedodirljiv, Rumuni vladaju SUV segmentom

Do pre nekoliko godina rumunska Dacia je bila automobil za izbegavanje, mnogi to i danas čine, ali trenutno rumunski proizvođač ima dva modela među deset najprodavanijih u Evropi, a jedan je lider u svom segmnetu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

20:15

Foto: Dacia promo

Naime, Dacia Duster je bio najprodavaniji krosover u aprilu na "Starom kontinentu" i među deset najprodavanijih modela ukupno uz potkompaktni Sandero.

Prema rezultatima analitičke agencije JATO Dynamics, Duster je postao lider u SUV segmentu u Evropi sa 18.593 prodate jedinice.

Međutim, najpopularniji automobil na kontinentu je i dalje Volkswagen Golf koji je u četvrtom mesecu poslednje godine aktuelne sedme generacije prodat u 35.452 primerka.

Na drugoj poziciji je Renault Clio sa 29.998, dok je treći na "postolju" još jedan Volkswagen – Polo sa 22.637.

Sa više od 20.000 prodatih jedinica su još Ford Focus i Dacia Sandero, a iza njih su Peugeot 208, Škoda Octavia, Ford Fiesta, Citroen C3, te pomenuti Sandero.

Iza Dustera u segmentu krosovera su VW Tiguan, Renault Captur, Nissan Qashqai, Peugeot 3008, VW T-Roc.

Što se tiče pogonskog goriva, dizeli se sve manje traže. Dok benzinci drže 59 odsto tržišta, dizeli su na tek 32%, što je pad od 4% u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: