Francuzi (ne) kupuju Jaguar Land Rover

Procurela su dokumenta koja ukazuju na nameru francuske PSA grupacije da kupe britanski Jaguar Land Rover (JLR).

Podeli
Foto: Steve_Allen/Depositphotos
Foto: Steve_Allen/Depositphotos

Insajderi iz JLR tvrde da se "stvari kreću brzo iza zatvorenih vrata", dok portparol PSA kaže da će kompanija "razmotriti akviziciju ukoliko se ukaže prilika".

Ipak, čelnici obe kompanije su izričito demantovali navode o spajanju.

I predstavnici indijske kompanije Tata, koja je većinski vlasnik JLR, ističu da su glasine o prodaji netačne.

PSA, pod čijim okriljem posluju Peugeot, Citroen i Opel ima sedište u Velikoj Britaniji udaljeno 40 kilometara od sedišta JLR.

Francuski konzorcijum poseduje fabriku u Britaniji otkako je kupio nemački Opel, koji se na Ostrvu prodaje pod brendom Vauxhall.

PSA, čiji je suvlasnik Vlada Francuske sa 13,68 odsto akcija, zabeležio je veliki uspeh otkako je preuzeo Opel/Vauxhall od General Motorsa.

Opel/Vauxhall je ostvario profit od 859 miliona evra tokom 2018, poređenja radi pod GM je bio u gubitku od 257 miliona 2016.

Glasine o prodaji JLR pokrenuli su loši poslovni rezultati kompanije koja je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila gubitak od 315 miliona evra, a to je smanjilo vrednost imovine za 3,5 milijardi evra.

Nedavni uspeh električnog Jaguar I-Pace i novog Rane Rover Evoque su značajno uticali na porast profita kompanija, kao i uvođenje hibridnih modela, ali su nove ekološke norme i ekonomski "rat" sa Kinom uslovili pad prodaje modela poput Jaguar XE i Land Rover Discovery.

U međuvremenu, PSA traži partnera za proboj na američko tržište, pa se spekuliše o saradnji sa FCA i GM.

strana 1 od 70 idi na stranu