Da li biste kupili polovnjak iz Kine?

Kinesko ministarstvo trgovine dozvolilo je izvoz polovnih vozila iz te zemlje, kako bi stimulisalo svoje građane da kupuju nove automobile i time povećalo prodaju domaćih četvorotočkaša.

Podeli
Ilustracija: Geely GC9 iz 2015. (Foto: Geely promo)
Ilustracija: Geely GC9 iz 2015. (Foto: Geely promo)

Zeleno svetlo za izvoz polovnjaka stiže nakon što je u Kini u 2018. po prvi put od 1990-tih opala prodaja novih automobila, piše Rojters.

Kineska vlada je već preduzela neke mere kako bi vratila uzlazni trend prodaje vozila, kao što je uvođenje poreskih olakšica. Međutim, to očigledno nije bilo dovoljno, pa je Ministarstvo trgovine ponovo intervenisalo i dozvolilo izvoz korišćenih automobila iz te zemlje, na druga tržišta.

Dozvola se za sada odnosi na 10 kineskih gradova u provincija, uključujući Peking, Šangaj i Guangdong, a vlasti su obećale i dodatnu podršku domaćoj auto-industriji.

Ministarstvo je saopštilo da će evidentirati kompanije preko kojih bi se polovnjaci izvozili i najavilo testove takvih vozila kako bi bili sigurni da automobili namenjeni izvozu zadovoljavaju neophodne bezbednosne uslove i ispunjavaju kriterijume kvaliteta.

Kineske vlasti u ovakvoj odluci vide i veliki privredni potencijal, navodeći kao primer da u razvijenim zemljama oko 10% polovnjaka koji promene svoje vlasnike bude izvezeno na druga tržišta.

Kinesko tržište polovnih automobila i dalje je znatno manje od tržišta novih vozila. U 2018. u Kini je prodato 13,82 miliona korišćenih automobila, dok je u isto vreme kupcima isporučeno 28,08 miliona novih četvorotočkaša, uz pad prodaje na godišnjem nivou od 2,8%.

Foto: Geely promo
Foto: Geely promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu