Druga planeta – Cadillac izbacio iz ponude najmanji motor

Za razliku od našeg podneblja ali i generalno Evrope gde se forsiraju malolitražni agregati, što zbog ekoloških normi, što zbog cene održavanja što zbog potrošnje, u SAD "mali" motori izumiru.

Podeli
Foto: EPA/JASON SZENES
Foto: EPA/JASON SZENES

A kada kažemo mali, mislimo bukvalno na motore koji kod nas važe za veće, bar za prosečnog vozača.

Naime, General Motorsov premijum brend Cadillac izbacio je iz ponude prilikom kupovine limuzine CT6 2,0-litarski turbo-benzinac.

Foto: EPA/EDUARDO MUNOZ
Foto: EPA/EDUARDO MUNOZ

Iznenađenje je tim veće što je nova generacija ovog motora u LSY verziji predstavljena bukvalno za ovogodišnju osveženu seriju CT6 modela koji je debitovao na proleće 2016.

Ovaj četvorolidarski agregat je razvijao 237 KS i 350 Nm i prodavan je isključivo u varijanti sa zadnjim pogonom.

Foto: EPA/EDUARDO MUNOZ
Foto: EPA/EDUARDO MUNOZ

To znači i da sedan CT6 više neće biti dostupan sa pogonom na zadnjoj osovini, već će pogon na sva četiri točka biti standardna varijanta.

Nakon izbacivanja ovog motora, Cadillac u ponudi CT6 sada nudi 3,6-litarski V6 sa 335 KS i 385 Nm, tvin-turbo V6 sa 404 KS i 542 Nm, te najsnažniji tvin-turbo 4,2-litarski Blackwing V8 sa 500 KS i 778 Nm.

Cadillac je nudio svoj sedan i u još moćnijoj varijanti ovog motora sa 550 KS pod oznakom CT6-V, ali su rasprodate sve jedinice koje su planirane za proizvodnju.

GM-ov brend nije saopštio zašto je iz ponude povukao 2,0-litarski motor, ali ako se nagađa nema sumnje da je slaba potražnja jedan od uzroka, s obzirom na prethodno navedenu popularnost najsnažnijeg motora jasno je da limuzinu CT6 najčešće traže sa V6 agregatom.

Početna cena CT6 sa 2,0-litarskim turbo-benzincem je po lansiranju ovog modela bila 53.495 dolara, sa 3,6 V6 AWD je bila 55.495 $, a tvin-turbo 3,6 AWD 64.395 $.

strana 1 od 74 idi na stranu