Apsolutni trijumf Jaguara u izboru za Svetski auto godine!

Električni Jaguar I-Pace objedinio je titule automobila godine – nakon što je u martu proglašen za "Auto 2019." u Evropi, sada je isto priznanje dobio i na svetskom nivou.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.04.2019.

10:00

Apsolutni trijumf Jaguara u izboru za Svetski auto godine!
Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace osvojio je titulu "Svetskog automobila 2019. godine" ispred Audija e-tron i modela Volvo S60/V60, a ovo prestižno priznanje dodeljeno mu je na auto-salonu u Njujorku.

O pobedniku je odlučivao žiri koji se sastoji od 86 međunarodnih automobilskih novinara, a poseban kuriozitet je predstavlja podatak da je pre samo mesec dana Jaguarov električni krosover pobedio i u evropskom izboru za “Auto 2019. godine”.

Prošle godine, titula najboljeg automobila na svetu pripala je modelu Volvo XC60.
Foto: Jaguar
Apsolutnom trijumfu modela I-Pace u izboru za "Svetski automobil 2019. godine" doprinela su još dva priznanja koja su pripala ovom modelu – proglašen je za “Ekološki auto 2019.”, kao i za najbolje dizajniran automobila godine.

Inače, u Njujorku su dodeljena priznanja u još tri kategorije.

Za najbolji sportski model 2019. izabran je McLaren 720S, zvanje “najbolji luksuzni automobila na svetu” poneo je Audi A7, dok je za najbolji “urbani” auto 2019. godine proglašen Suzuki Jimny.
Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480 km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace dopunjavaju na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.
Foto: Jaguar
Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm.

Snaga se prenosi na sva 4 točka.

Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.
Foto: Jaguar
Najbolji evropski i svetski automobil 2019. mogli su ove godine da vide i posetioci Salona automobila u Beogradu, koji je održan krajem marta.
Foto: Jaguar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: