Zbogom za Ford C-MAX: Kraj proizvodnje u junu

Evropska auto-industrija će ovog leta ostati bez još jednog modela.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 30.03.2019.

12:45

Zbogom za Ford C-MAX: Kraj proizvodnje u junu

Ford je zvanično potvrdio da će krajem juna okončati proizvodnju modela C-MAX i njegove produžene varijante Grand C-MAX koji se izrađuju u Sarlouisu u Nemačkoj.

Kako kažu u fabrici, završetak proizvodnje poklapa se sa planiranim životnim vekom aktuelne generacije ova dva automobila, i dodaju da će u istom pogonu nastaviti da se sklapa novi Ford Focus, sa akcentom na verzije karavan, Active i ST.

Jedna od posledica prestanka proizvodnje dva kompaktna minivana je i ukidanje treće smene u Sarlouisu, pa će fabrika nastaviti da radi u dve smene.
Ukidanje modela C-MAX/Grand C-MAX deo je plana kojim je predviđena reorganizacija poslovanja Forda u Evropi, a koji je obelodanjen u januaru, kako bi ta kompanija nastavila sa održivim profitabilnim radom na Starom kontinentu.

Ford je o gašenju proizvodnje dva automobila obavestio radnike još u decembru 2018, a kao jedan od razloga za njihovo ukidanje navodi se drastičan pad interesovanja evropskih kupaca za ovom vrstom vozila.

Za sada nije poznato koliko će ljudi u ovom pogonu ostati bez posla, ali je kompanija nedavno saopštila da će u fabrikama u Kelnu i Sarlouisu ukupno biti otpušteno oko 5.000 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: