Ko je ovde lud – Audi S5 stiže sa moćnim TDI?

Posle višegodišnjih spekulacija da bi mogao da stigne neki Audi sa S oznakom, a da nije SUV, sa dizel motorom, konačno bi moglo da se dogodi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

16:30

Ko je ovde lud – Audi S5 stiže sa moćnim TDI?

Kako prenosi francuski Automobile Magazine, Audi planira da u S5 Coupe ubaci elektrifikovani 3,0-litarski V6 TDI koji se nalazi u nedavno predstavljenom SQ5.

Ovaj krosover sa turbodizelom razvija 342 KS i 700 Nm obrtnog momenta, a zahvaljujući blagom hibridnom sistemu adaptiranim iz SQ7 dizel "čudovišta" turbo-rupa nije problem.

Ova informacija je iznenadila automobilsku javnost jer zašto bi neko, posebno Volkswagen Grupa, ubadivao dizel agregat u vozilo visokih performansi dok se bori sa ispunjavanjem sve oštrijih ekoloških normi i ulaže milijarde u elektrifikaciju.

Ipak, sve je izvesnije da će se Audi S5 priključiti VW Golfu GTD i Škodi Octaviji RS kao treći u grupaciji sa snažnim dizelom u sportskom modelu, a da nije u pitanju krosover/SUV klasa.

Međutim, dizel S5 se neće pojaviti na tržištu u skorije vreme, Audi tek sprema obični A5, dok se sportska varijanta očekuje krajem 2020. ili možda tek 2021.

U svakom slučaju, ova informacija koja stiže nekoliko dana nakon što je VW predstavio popularni SUV Touareg sa V8 TDI motorom, pokazuje da Volkswagen neće odustati tako lako od dizela zbog kojih je uneo revoluciju u autoindustriju skandalom sa varanjem na testovima 2015. u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: