Konačno je stigao – Škoda Kamiq FOTO/VIDEO

Posle višemesečnih tajanstvenih najava, Škoda je konačno predstavila svoj treći i najmanji SUV – Kamiq.

Podeli

* Nova hijerarhija u VW – Seat važniji od Škode?

Iako je na kineskom tržištu odavno u prodaji, evropski Kamiq je ipak potpuno drugačiji i pre svega kvalitetniji automobil.

Kamiq se značajno razlikuje i od veće braće Karoqa i Kodiaqa, fokusira se na mlađu populaciju, kao što je u Volkswagenovoj porodici T-Cross urbaniji model od Tiguana.

I Kamiq ima oštre linije poput većih Škodinih SUV-ova, ali promenjen raspored svetlosnih grupa jer gornji uski farovi služe kao dnevna svetla uz pokazivače pravca, dok su donji duga svetla.

Dužina ovog krosovera je 4,24 metra uz zapreminu prtljažnika od 400 litara, koja se obaranjem zadnje klupe može povećati na 1.395l.

Škoda posebno ističe prostor na zadnjoj klupi koji iznosi 77 centimetara od zadnjeg dela prednjih sedišta do kraja zadnje klupe.

Iako je češki proizvođač u najavnim fotografijama prikazao Kamiq sa masivnim točkovima, najveće dostupne felne biće od 18 inča.

Što se tiče unutrašnjosti nema ništa novo, Kamiq je preuzeo enterijer novog kompaktnog hečbeka Scale, a može se istaći potpuno digitalna 10,25-inčna kontrolna tabla, dok multimedijalni sistem u zavisnosti od paketa opreme dolazi u veličinama od 6,5, potom 8 i 9,2 inča.

Kamiq je bogato opremljen bezbednosnim sistemima uključujući adaptivni tempomat, sistem za praćenje trake, hitnu automatsku kočnicu...

Kada je u putanju pogon, za to su zaduženi standardni agregati iz VW grupacije, sa 1,0-litarskim trocilindarskim turbobenzincem sa 115 KS u osnovi.

Snažnija varijanta je 1,5-litarski TSI četvorocilindraš sa 150 KS, a dostupan je i 1,6-litarski TDI turbodizel sa 115 KS.

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Škoda je spremila i još jedan najekonomičniji pogonski sistem na komprimirani prirodni gas (CNG).

Uz doplatu kupci mogu da dobiju automatski menjač sa dvostrukim kvačilom (DSG), dok Škoda ne nudi opcioni pogon na sva četiri točka, već samo na prednjoj osovini.

Škoda Kamiq će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi sledeće nedelje, a prodaja kreće kasnije tokom 2019.

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

Foto: Škoda
Foto: Škoda

strana 1 od 78 idi na stranu