Honda zatvara pogon u Velikoj Britaniji, ali ostaje u Turskoj

Japanski proizvođač potvrdio je da planira zatvaranje fabrike u Svindonu 2021. godine.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

15:00

Honda zatvara pogon u Velikoj Britaniji, ali ostaje u Turskoj

Iz Honde navode da je ova odluka doneta zbog promena na globalnom tržištu, a ne zbog Bregzita, javlja agencija Rojters.

U pogonu u Svindonu Honda proizvodi model Civic hečbek za globalno tržište, kao i visokoperformansni Civic Type R. Fabrika će biti zatvorena kada se 2021. okonča proizvodni vek aktuelne, 10. generacije Civica.

Nema sumnje da će gašenje jedine Hondine fabrike u Velikoj Britaniji predstavljati veliki udarac kako za auto-industriju, tako i za celokupnu privredu te zemlje.

U Svindonu se godišnje napravi 150.000 automobila, a u pogonu je zaposleno oko 3.500 radnika.
Iako će proizvodnja u Velikoj Britaniji biti obustavljena, Honda namerava da svoje evropsko sedište zadrži u toj zemlji i posle 2021. godine.

Osim informacije o ukidanju britanske fabrike, japanski proizvođač saopštio je i da će doći do određenih promena u drugoj evropskoj fabrici, onoj u Turskoj gde se sklapa Civic Sedan.

Naime, u planu je da se 2021. okonča i proizvodnja aktuelnog limuzinskog Civica, ali to ne znači da će Honda zatvoriti svoj pogon u Turskoj.

Japanska kompanija namerava da nastavi razgovore i saradnju sa turskim partnerima kako bi ova fabrika u kojoj se danas izrađuje oko 38.000 automobila godišnje nastavila da radi i posle 2021. godine.
Civic Sedan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: