"Hot-heč" premijera: Novi Ford Focus ST sa 280 ks FOTO

Ford je objavio fotografije i tehničke podatke sportske, ST verzije novog Focusa koji će biti dostupan sa benzinskim i dizel motorom.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

10:25

Novi Focus ST zvanično je predstavljen u ponedeljak, nakon što su prošle jeseni "špijunske" fotografije nemaskiranog automobila otkrile izgled spoljašnjosti ovog modela.

S obzirom da dizajn nije bio tajna, najveća novost je uvođenje četvorocilindarskog 2.3 litarskog EcoBoost turbo benzinca koji je zamenio raniji 2.0 benzinski motor.
Nova pogonska jedinica proizvodi 280 ks pri 5.500 o/min i razvija 420 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu 3.000-4.000 o/min.

Kako su izračunali u Fordu, to je povećanje snage od 12% a obrtnog momenta od 17%, u poređenju sa prethodnikom koga je pogonio dvolitarski agregat.

Proizvođač navodi da novi Focus ST 0-100 km/h ubrzava za manje od 6 sekundi, ne precizirajući tačno vreme.
Po prvi put Ford Focus ST opremljen je elektronskim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem (eLSD) koji obezbeđuje bolje prijanjanje i stabilnost automobila, a vozač može da izabere jedan od predefinisanih režima vožnje među kojima su i “sporstki” i “trkački” mod.

Za kupce koji preferiraju dizelaše, Ford je pripremio i verziju sa četvorocilindarskim 2.0 litarskim EcoBlue turbo motorom.

Ovaj agregat isporučuje 190 ks pri 3.500 o/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 400 Nm i na raspolaganju je 2.000-3.000 o/min.
Obe pogonske jedinice standardno su uparene sa 6-brzinskim manuelnim menjačem ili opcionim 7-stepenim automatikom.

Automatski menjač stiže sa polugicama za manuelnu promenu “brzina” na volanu.
Novi Focus ST imaće debi pred publikom na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, a biće dostupan u hečbek varijanti sa 5 vrata, kao i u karavan verziji.

Prodaja u Evropi počinje na leto, a cene za sada nisu saopštene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: