Povratak Volkswagenove pustinjske legende

Nemački gigant Volkswagen otkrio je još jedan koncept potpuno električnog automobila uoči njegove premijere u Ženevi.

Podeli
Foto: VW
Foto: VW

Originalni Buggy napravio je Amerikanac Brus Mejers 1964. koji je tražio alternativu za teške "džipove" sa 4x4 pogonom za brže kretanje preko kalifornijskih dina.

U pitanju je I.D Buggy inspirisan američkim pustinjskim bagijima koji su tkom 60-ih i 70-ih godina bili bazirani na VW Bubi.

Električni Buggy sedi na MEB platformi (Modular Electric Toolkit) i novi je član Volkswagenove potpuno električne I.D. porodice.

Kao i originalna verzije, i električni Buggy se ističe zdepastim dizajnom sa ogromnim lukovima iznad terenskih točkova, kabinom bez vrata, zaštitnim "rol-barom".

Originalni bagi se dokazao u vožnji preko pustinje na meksičkom poluostrvu Baha Kalifornija, a potom su ga proslavile zvezde poput Stiva Mekvina i Elvisa Preslija, Do 80-ih je napravljeno oko 250.000 bagija baziranih na Bubi.

Ipak, za razliku od originalnog "bagija" kod koga je motor bio smešten u zadnjem delu i imao pogon na zadnjoj osovini, električni će imati verovatno dva elektro-motora i pogon na sva četiri točka.

VW nije objavio specifikacije u vidu snage i autonomije, niti je otkrio da li planira serijsku proizvodnju.

Nemački gigant je napravio I.D. Buggy pre svega kako bi pokazao univerzalnost električne MEB platforme i njene mogućnosti u budućnosti.

strana 1 od 82 idi na stranu