Uhapsili im direktora, a oni najveći na svetu

Nemačka Volkswagen Grupa petu godinu za redom je bila najveći proizvođač vozila na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2019.

11:55

Uhapsili im direktora, a oni najveći na svetu
Karlos Gosn (Foto: Getty images)

Međutim, VW je na tronu uključujući i teška komercijalna vozila, dok je najviše putničkih automobila prodala Renault-Nissan-Mitsubishi Alijansa.

Francusko-japanska kompanija je tokom 2018. isporučila 10,76 miliona putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila, dok ne prodaje kamione.

Nissan je u sredu objavio da je prodao 5,65 miliona automobila prošle godine, što je pad od 2,8 odsto, Renault je prodao 3,88 što je rast od 3,2%, dok je najveći rast od 18% zabeležio najmlađi član grupacije Mitsubishi ali sa najmanjom prodajom od 1,22 miliona.

U međuvremenu, VW Grupa je prodala 10,83 miliona vozila, ali uključujući i MAN i Scania šlepere, bez teških kamiona VAG je prodao 10,6 miliona jedinica.

Na trećem mestu je Toyota Motor Corp sa 10,59 miliona prodatih automobila uključujući Toyota i Lexus brendove te male automobile iz podružnice Daihatsu i težke kamione brenda Hino Motors.

Bez Hino Kamiona, Toyota je prodala 10,39 miliona vozila tokom 2018, dok iz kompanije očekuju rast prodaje u 2019. na 10,76 miliona.

Mnogi proizvođači pokušavaju da povećaju prodaju i povećaju profit uz istovremeno "rezanje" troškova kako nadoknadili velike investicije u razvoj novih tehnologija, uključujući električne automobile i autonomnu vožnju.

Na to se posebno fokusirala Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa koja planira da deli platforme i delove vozila između različitih modela ova tri brenda kako bi smanjili proizvodne troškove, a povećali profitabilnost.

Francusko-japanska grupacija je u velikoj krizi zbog skandala koji je izazvalo hapšenje dughogodišnjeg direktora Karlos Gosna koji je optužen za zloupotrebu položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: