Električni automobili će koštati kao benzinci i dizelaši već 2021.

Iako električni automobili u svetu čini tek mali deo ukupne prodaje vozila, rast EV sektora je iz godine u godinu sve impresivniji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.01.2019.

17:35

Električni automobili će koštati kao benzinci i dizelaši već 2021.
Foto: Getty Images

Najveće kompanije ulažu sve veći novac u razvoj EV tehnologije od koje se očekuje da postepeno preuzme primat od vozila sa pogonom na fosilna goriva u narednoj deceniji.

EV i plug-in hibridi bi 2020. trebalo da pronađu četiri miliona kupaca, što je dvostruko više nego 2018, smatraju u prestižnoj revizorskoj kući Deloitte.

Već 2025. ukupna prodaja vozila sa elektromotorom i napajanjem na bateriju bi trebalo da iznosi 12 miliona jedinica, a čak 21 milion na kraju sledeće decenije.

Pritom, EV vozila bi u tom trenutku trebalo da čine čak 70% ukupnog tržišta. Dalje, ekonomski stručnjaci iz Deloitte veruje da će EV automobili već 2021. dostići cenu benzinskih i dizel vozila.

Iz ove kompanije sugerišu proizvođačima da unaprede infrakstrukturnu mrežu punjača i ulaganje značajnih sredstava u oglašavanjem EV automobila, kako bi ubrzali adaptaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: