Volkswagen: Mali električni automobili neće biti pristupačni

Nemački gigant Volkswagen upozorio je na elektrifikaciju osnovnih verzija automobila.

Podeli
VW e-Up
VW e-Up

Električni automobili su godinama bili znatno skuplji od koncencionalnih uporedivih vozila.

Međutim, veća početna cena je umanjivana nižim troškovima struje za punjenje i nižim troškovima održavanja tokom veka trajanja vozila.

Kako se proizvodnja EV automobila postajala sve masovnija, tako je i njihova cena počela da pada, uz sve bolje performanse, a taj trend bi tek trebalo da dostigne vrhunac u narednoj deceniji.

VW ID Concept
VW ID Concept

Pad cene baterije po kWh kapacitetu otvara prostor sve većoj ekspanziji EV sektora, zbog čega najveće automobilske kompanije ulažu milijarde evra u razvoj tehnologije.

Međutim, direktor Nadzornog odbora Volkswagen AG Grupacije Hans Diter Potš tvrdi da će osnovne verzije malih potpuno električnih automobila i dalje ostati skuplji nego uporedive verzije sa pogonom na fosilna goriva.

Činjenica je da je lakše elektrifikovati veće, premijum i SUV automobile, a da je malim vozilima potrebna najniža moguća cena baterije da bi bili konkurentni.

Audi e-Tron
Audi e-Tron

Direktor VW kaže da će zbog toga elektrifikovani automobili u osnovnoj verziji biti skuplji i nepristupačniji ljudima sa nižim prihodima u budućnosti.

"Imamo jasan cilj da elektromobilnost učinimo dostupnom širim masama, da je učinimo pristupačnom. Trenutni nivo cena ne može ostati isti ako ovi automobili budu opremljeni elektromotorima. Stoga, neizvežno će voditi značajnom porastu cene malih segmenata", rekao je Diter Potš.

Ako smo dobro razumeli direktora VW – lakše će biti Porscheu i Audiju da dostigne visok nivo prodaje EV automobila nego Volkswagenu, te da će najjeftinija električna vozila, poput VW Up! na primer, bar u skorije vreme i dalje uglavnom biti sa SUS motorima.

Porsche Mission E Cross Turismo Concept
Porsche Mission E Cross Turismo Concept

strana 1 od 82 idi na stranu