Bliži se kraj "muscle car" automobilima?

Zaokret automobilske industrije ka elektrifikaciji menja polako i fokus proizvođača sportskih automobila ka ovoj vrsti pogona.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

16:15

Bliži se kraj

To najavljuje postepeno izumiranje "rasnih" sportista sa benzinskim agregatima, a u istom košu bi mogli da se nađu čuveni američki "muscle car" automobili.

Da je to vrlo izvesno pokazuju vesti iz Detroita da bi sledeća generacija popularnog Dodge Challengera mogla da ima hibridni pogon.

Dodge je prošle godine prodao neočekivanih 66.617 automobila treće generacije koja je predstavljena pre više od jedne decenije.
To je najavio Majk Menli, direktor Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grupacije u čijem je vlasništvu Dodge.

FCA planira da zameni aktuelnu platformu na kojoj je napravljen Challenger novom sa lakšim tehnologijama što bi otvorilo prostor elektrifikaciji.

Ranije se spekulisalo da FCA planira da ponudi Dodge Challenger u osnovnoj verziji sa 2,0-litarskim četvorocilindarskim motorom po startnoj ceni od oko 30.000 dolara.
"Ova platforma i tehnologija koju koristimo neće moći da bude aktuelna do sredine sledeće decenije. Nove tehnologije će ukloniti ogromnu masu pa bi i pogon mogao da bude drugačiji. A možemo da upotrebimo elektrifikaciju kao veliki dodatak tim automobilima", rekao je Menli.

Razlog za brigu ljubiteljima "muscle car" automobila ne predstavlja samo razmišljanje čelnika Dodgea, već i konkurenta Forda koji će ubrzo ponuditi tržištu električni SUV baziran na svom popularnom Mustangu.

Corvette će takođe dobiti hibridni pogon u verziji "Zora" već ove godine, a najavljuje se da će imati čak 1.000 KS.

"Elektrifikacija će sigurno biti deo formule američkih "muscle car" automobila u budućnosti", zaključio je Menli.
Nova generacija Dodge Challengera se očekuje sredinom naredne decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: