Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika

Vlasnik Lotusa, kineski Geely, otvoriće novu fabriku u gradu Vuhanu vrednu 1,3 milijarde dolara, u kojoj planira da proizvodi modele ove britanske automobilske marke.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

16:45

Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika

U Vuhanu se najverovatnije neće izrađivati samo Lotus automobilil, s obzirom da je fabrika projektovana za kapacitet od 150.000 vozila godišnje, pa se očekuje da će najveći deo proizvodnje činiti modeli neke druge marke u vlasništvu kompanije Geely.

Kineska kompanija nije iznela više detalja, a najvljeno je da će informacije o tome koji će se sve modeli praviti u novom pogonu biti objavljene naknadno, prenosi Rojters.

Lotus sve svoje modele trenutno izrađuje u Norfolku, u Engleskoj, a Geely će i u tu fabriku investirati značajnu sumu novca - oko 1,9 milijardi dolara.
Ranije se spekulisalo da će Lotus nastaviti sa proizvodi sportske automobile u Norfolku, dok bi se u Kini pravio prethodno najvljeni SUV model. Međutim, moguće je da će pored SUV-a Lotus u kinesku fabriku preseliti i proizvodnju još nekog od postojećih ili budućih modela.

Geely veruje da lansiranje većih vozila, kao što su SUV modeli, neće nauditi imidžu Lotusa, pozivajući se na primer Porschea koji još od 2002. sa velikim uspehom prodaje SUV Cayenne.

Cayenne, a zatim i Macan, doveli su do značajnog rasta prodaje vozila marke Porsche, pri čemu nisu zapostavljeni klasični sportski automobili, kao što je legendarna 911-ica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: